Câte cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare au fost confirmate până acum în România

0
71
Microscopic view of Coronavirus, a pathogen that attacks the respiratory tract. Analysis and test, experimentation. Sars. 3d render

Potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), până acum, în România, au fost confirmate 1.267 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.

Astfel, până la data de 16 mai au fost confirmate 1.248 de cazuri de infectare cu tulpina britanică (B.1.1.7) a coronavirusului, 12 cazuri cu tulpina braziliană (P.1) și șapte cu tulpina sud-africană (B.1.351).

În total, au fost realizate 1.854 de secvențieri, rata de confirmare fiind de 68%.

Ad in title

Dintre cele 1.267 de cazuri cu variantele care determină îngrijorare, 30 de persoane au decedat până acum –  27 infectate cu tulpina britanică și trei, cu tulpina braziliană.

La unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având județ de infectare Suceava, la unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având județ de infectare Ilfov, și la unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică P.1, infectat în București, a fost depistată mutația E484K.

„Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, precizează INSP.

 

Articolul precedentCorpul de control al premierului verifică Spitalul mobil de la Leţcani, închis de cinci luni
Articolul următorAustria renunţă la prioritizarea pe categorii de vârstă pentru vaccinarea anti-COVID-19