(P) Emil Constantinescu: Fiecare doctor are privilegiul de a curma sau alina suferințele vieții

0
294

Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a afirmat că fiecare doctor, de la medicul de familie la directorul de spital, sau de la rezident la academicianul profesor, dincolo de CV-ul profesional, are privilegiul unic de a oferi un „supliment de viață” sau de a curma sau alina suferințele vieții.

„Nicio altă profesie sau îndeletnicire umană nu o poate face și aceasta îi ridică pe doctori la rangul unei confrerii spirituale distincte și superioare în peisajul social, dar le impune și o înaltă responsabilitate civică”, a afirmat fostul președinte.

Acesta a mai spus că medicul, prezent de la naștere până în ultimele clipe ale vieții, are atât competența cât și empatia necesare promovării în plan social a comandamentelor morale pe care și le-a asumat prin jurământul lui Hipocrat.

„Știm, desigur, că din punctul de vedere epistemologic, etica nu este o știință. Dar dacă nu există un temei științific al eticii ar trebui să existe un temei etic al științei. Putem defini datoria etică ca o exigență care nu este depășită de nicio altă exigență.Oamenii de știință și în primul rând cei din domeniul medicinei, sunt cei chemați să vegheze ca progresele științei și tehnologiei să nu paveze, cu rele sau bune intenții, drumul spre dezumanizare, pe care societatea postmodernă pare să se îndrepte în prezent.Judecata morală este cea care poate asigura ordinea între materie și spirit, referențialul fiind societatea. O societate care gândește și acționează conform conștiinței”, a afirmat fostul șef al statului.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul ceremoniei oficiale a celui de-al 47-lea Congres al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, desfășurată sub conceptul „Diabetologul român – medic, coleg, membru al familiei. Perspective ale diabetologiei românești”.

Cel de-al 47-lea Congres al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, eveniment desfăşurat online, în perioada 19-25 mai, este un „maraton” de știință și educație medicală, care se derulează timp de şase zile și care include 25 de sesiuni științifice, care aduc în prim-plan noutățile în managementul diabetului zaharat și al complicațiilor cauzate.

Ediția de anul acesta a Congresului Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice reunește peste 4.000 de participanți – un record.

Congresul este transmis pe platforma Sanatatea.ONLINE și este destinat exclusiv profesioniștilor din domeniul medical.

Articolul precedent(P) Prof. Dr. Romulus Timar, despre rolul medicilor în societate
Articolul următor(P) Ministrul Sănătății, despre strategiile de cercetare și inovare pe următorii ani