Nota de fundamentare pentru dotări ale Spitalului Bagdasar-Arseni, publicată în MO

0
267

Monitorul Oficial a publicat nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Dotarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală și a Blocului Operator din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni București”.

Vă prezentăm textul integral al notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Dotarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală și a Blocului Operator din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni București”.

Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” (SCUBA) este una dintre cele mai importante unități sanitare cu paturi din București, situată în sectorul 4, care deservește o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori din capitală și județele limitrofe. Spitalul dispune de un număr total de 558 de paturi și în cadrul lui se realizează circa 8.000 de intervenții chirurgicale/an.

Spitalul funcționează din anul 1975 ca centru național de referință de neurochirurgie sub conducerea prof. dr. Constantin Arseni, în cadrul Spitalului „Gh. Marinescu” – de unde se desprinde ca entitate aparte în 1993 prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.411/1993, sub titulatura de spital de urgență, multidisciplinar, redenumit „Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. D. Bagdasar»”, sub conducerea prof. dr. Al. Constantinovici. Din anul 2001, sub conducerea prof. dr. A. V. Ciurea a început construirea unui nou corp de clădire dotat la standarde europene, conceput ca Centru de Excelență în Neurochirurgie, care a fost inaugurat în anul 2005 și în care, din 2006, funcționează un sector de ATI cu 17 paturi, 7 săli de operație, servicii de radiologie, cabinete medicale de diverse specialități și servicii unicat în România (neurochirurgie funcțională, radiochirurgie stereotactică Gamma-Knife și embolizare endovasculară cerebrală).

Încadrarea la nivelul de competență I M a Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” are la bază faptul că pivotul central al activității spitalului rămâne Clinica de neurochirurgie, ce cuprinde singurele secții cu specific de neurochirugie pediatrică, traumatologie vertebromedulară și neurochirurgie funcțională din țară, unitatea fiind și sediul Societății Române de Neurochirurgie.

Blocul operator, cu un total de 18 săli de operații, asigură condiții optime desfășurării celor mai delicate intervenții neurochirurgicale, de chirurgie generală, ortopedie, chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie bucomaxilofacială, oftalmologie, ORL. Instrumentarul și echipamentul operator includ microscoape operatorii, aparatură necesară intervențiilor endoscopice în chirurgia generală, neurochirurgie sau ortopedie, aspirator ultrasonic, radiologie și ecografie intraoperatorie, echipament de abord stereotaxic, monitorizare video pentru învățământul superior și postuniversitar medical.

Serviciului de terapie intensivă i se acordă o deosebită atenție în ceea ce privește dotarea la cele mai înalte standarde. Rezultatele în susținerea funcțiilor vitale ale pacienților în stare critică adresați spitalului nostru din toată țara sunt într-un evident progres, apropiindu-se de cerințele actuale europene, inclusiv în ceea ce privește susținerea funcțiilor vitale ale pacienților decedați cerebral, potențial donatori, ce se încadrează în programul național de transplant de organe.

Clinica de neurochirurgie rămâne în continuare pivotul central al activității spitalului, fiind singura clinică de neurochirurgie din România acreditată la nivelul Uniunii Europene.

Singurele secții cu specific deosebit de neurochirugie pediatrică, traumatologie vertebromedulară și neurochirurgie funcțională ale țării se găsesc în Spitalul „Bagdasar-Arseni”. Asistența neurochirurgicală generală oferită de clinica noastră include toată paleta extrem de vastă a patologiei sistemului nervos central (tumorală, degenerativă, malformativă, vasculară, traumatologie craniocerebrală și vertebromedulară).

Aceeași cuprindere totală a patologiei specifice este proprie și secțiilor de chirurgie generală, ortopedie, chirurgie plastică și reparatorie. Clinica de cardiologie, cu preponderentă implicare în asistența medicală de urgență, își aduce aportul în completarea armamentariumului terapeutic al unui spital de urgență, cu rezultate deosebite, îndeosebi după dotarea cu un cardioangiograf de ultimă generație folosit în diagnosticul și tratamentul pacienților coronarieni.

Baza de explorări funcționale și laboratorul de analize medicale asigură actualmente rapid și eficient o investigare completă și complexă a pacienților.

Abordul pluridisciplinar al patologiei grave în condiții de colaborare eficientă, într-o atmosferă colegială, destinsă și condescendentă, reprezintă elementul central în obținerea de bune rezultate și reprezintă concepția de lucru a colectivului Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, unitate medicală care, prin eforturi deosebite, se impune ca unul dintre punctele de sprijin majore ale sistemului de ocrotire a sănătății din România.

Deși spital cu caracter de urgență în București, beneficiază de adresabilitate crescută la nivel național (peste 60% din pacienții internați), datorată în principal serviciilor medicale de înaltă performanță oferite pentru toată gama extrem de vastă a patologiei sistemului nervos central (tumorală, degenerativă, malformativă, vasculară, traumatologie craniocerebrală și vertebromedulară), completate cu specialitățile necesare îngrijirii pacienților politraumatizați (medicină de urgență, anestezieterapie intensivă, ortopedie și traumatologie, chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, chirurgie generală, cardiologie, recuperare neuromusculară).

Numărul de pacienți internați în SCUBA depășește constant 22.500/an; chiar și în anul 2020, cu toate restricțiile impuse de pandemie, au fost tratați un număr de 12.522 de pacienți. Marea majoritate a accidentelor de circulație din București și împrejurimi și aproape în totalitate cele care implică politraumă sau traumatisme craniocerebrale și vertebromedulare din aceeași zonă de referință sunt transportate de asemenea la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”. Gradul ridicat de adresabilitate la nivel național are ca motiv principal rezultatele deosebite sau unice în țară, obținute de specialiști în managementul cazurilor atât prin abordarea clasică, dar mai ales prin utilizarea unor metode terapeutice de înaltă performanță, respectiv: chirurgia epilepsiei, chirurgia și/sau tratamentul dischineziilor cerebrale și al bolii Parkinson prin implantarea de neurostimulatoare profunde, electrocorticografie intraoperatorie și monitorizarea potențialelor somatosenzoriale intraoperator, chirurgia durerii cronice, spasticității, epilepsiei farmacorezistente, radiochirurgie stereotactică Gamma-Knife, neuroreabilitare etc. În Clinica de neurochirurgie, în cadrul secției a V-a, se poate dobândi acreditarea profesională în Neurochirurgia funcțională, secția reprezentând un reper regional continental. În panoplia de metode terapeutice de înaltă performanță aplicate în clinică figurează și chirurgia epilepsiei, tratamentul dischineziilor cerebrale și al bolii Parkinson prin implantarea de neurostimulatoare profunde, electrocorticografie intraoperatorie și monitorizarea potențialelor somatosenzoriale intraoperator. Astfel, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” funcționează singura secție de neurochirurgie stereotactică și funcțională care se adresează chirurgiei bolii Parkinson și a distoniilor, chirurgiei durerii cronice, spasticității, epilepsiei farmacorezistente. Secția neurochirurgie V este locul unde s-au efectuat primele implantări din țară de neurostimulatoare cerebrale profunde pentru boala Parkinson, de pompe de infuzie cronică intratecală cu opiozi și baclofen pentru durerea cronică și spasticitatea invalidantă, de electrozi cerebrali de profunzime (stereo-EEG) pentru chirurgia epilepsiei, monitorizarea intraoperatorie a micropotențialelor cerebrale în chirurgia bolii Parkinson și epilepsiei.

De asemenea, Clinica de cardiologie a spitalului permite efectuarea unui spectru complet de investigații medicale pentru diagnosticul și tratamentul medical în regim de urgență al bolnavilor cardiaci acuți, precum și în vederea derulării cercetării medicale. La nivelul Secției clinice cardiologie există Unitatea de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici (USTACC), cu 10 paturi dotate conform standardelor, astfel încât pacienții tratați în acest compartiment beneficiază de toate condițiile necesare în astfel de cazuri, inclusiv posibilitatea efectuării unui spectru complet de investigații medicale. Totodată, cu ajutorul angiografului cardiac biplan din cadrul Laboratorului de cardiologie intervențională se realizează și tratamentul urgențelor coronariene prin proceduri de cardiologie invazivă cu rezultate deosebite în montarea de stenturi și în amplasarea stimulatoarelor cardiace.

La nivelul spitalului se derulează permanent activități didactice (elevi ai școlilor postliceale de asistenți medicali, studenți, cursuri pentru învățământ postuniversitar, programe de rezidențiat), științifice și de cercetare, programe naționale (AP-ATI, PN boli cardiovasculare, PN prelevare țesuturi și organe, PN ortopedie – cu subprogram endoprotezare și implanturi de fixare, PN diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță, inclusiv stimulare cerebrală profundă la bolnavii cu distonii generalizate sau distonii focale/segmentare rezistente la terapia cu toxină botulinică).

Este esențială partea de formare și supraspecializare a tinerilor medici specialiști neurochirurgi, precum și a rezidenților neurochirurgi în diagnosticul de urgență pe segmente de patologie, prin tehnici de simulare (neuroimagistică).

Pentru toată această patologie tratată în Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” este necesară dotarea spitalului cu echipamente performante chirurgicale și de imagistică.

Analizând situația tehnică existentă în acest moment în cadrul Laboratorului de radiologie și imagistică medicală, este de precizat faptul că există zone cu deficit major concretizate prin disfuncționalități și defecțiuni aleatorii ale aparaturii existente (din cauza vechimii și uzurii morale) care creează dificultăți în realizarea examinărilor curente radioimagistice în condiții de performanță, precum și în asigurarea preluării rapide a solicitărilor de examinări radioimagistice.

Standardele și recomandările Societății Europene de Radiologie (ESR) subliniază necesitatea upgradării echipamentelor radioimagistice după 5 și 7 ani, pentru a beneficia de noutățile tehnologice și de soft, și a înlocuirii acestora după 10 ani.

Aparatele radioimagistice din cadrul Laboratorului de radiologie și imagistică medicală (LRIM) sunt total insuficiente pentru a asigura și a absorbi în condiții optime fluxul de pacienți și pentru a avea siguranța unor detalii diagnostice în contextul patologiei extrem de complexe explorate radioimagistic. Pentru a întări această afirmație prezentăm numărul total de investigații radioimagistice (de pacienți explorați) realizate în anul 2020 pe tipuri de explorări radioimagistice:

1. computer-tomografie – 7.928 de pacienți, dintre care 6.255 au fost examinări în regim de urgență;
2. imagistică prin rezonanță magnetică – 3.338 de pacienți, cu mențiunea că în perioada pandemiei a fost limitat numărul internărilor;
3. angiografie – proceduri intervenționale – 115 pacienți;
4. radiologie standard – 76.528 de pacienți, din care 50.071 au fost examinări în regim de urgență.

Având în vedere faptul că Clinica Hiperdia nu va mai efectua investigații de imagistică medicală de înaltă performanță în clădirea adiacentă SCUBA și ținând seama de evoluția tehnologică din radioimagistică cu includerea unor softuri de inteligență artificială pentru un suport în diagnostic, sunt imperios necesare înlocuirea aparaturii radioimagistice învechite și neperformante, precum și lărgirea numerică a bazei tehnice, proces fără de care vom fi limitați în a oferi pacienților detalii suplimentare legate de diferitele tipuri de patologii, de a limita doza de iradiere, precum și de a eficientiza la maximum preluarea solicitărilor de explorări radioimagistice din ce în ce mai numeroase și mai complexe.

Precizăm că în cadrul LRIM lucrează 17 medici specialiști și primari de radiologie și imagistică medicală și 46 de asistenți medicali de radiologie. Activitatea din cadrul serviciului de radiologie se derulează în ture de câte 6 ore + gardă, acoperindu-se efectiv cele 24 de ore dintr-o zi, 7 zile/săptămână (3 linii de gardă).

Justificarea necesității și oportunității: având în vedere specificul activității SCUBA – politraumă, traumatisme craniocerebrale și vertebromedulare, urgențe de chirurgie generală sau chirurgie plastică, mari arși, ortopedie- traumatologie -, cea mai mare parte a prezentărilor necesită abordare chirurgicală imediată sau într-un timp mult mai scurt cu aparatură performantă.

Necesitatea: imagistica secțională, care are ca exponenți de vârf computer tomografia (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), reprezintă una dintre cele mai efervescente și dinamice arii medicale, care permite un diagnostic rapid, robust și performant absolut necesar în managementul multidisciplinar (MD) și personalizat al fiecărui pacient în parte. Pentru a răspunde optim fluxului din ce în ce mai mare de cazuri explorate radioimagistic în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, extrem de complexe, cu patologii intricate, în multe cazuri cu simptomatologie acută suprapusă unei patologii oncologice sau cronice preexistente, sunt imperios necesare lărgirea și diversificarea platoului tehnic din cadrul departamentului de radiologie, care să permită acte medicale complete și fără fisuri, de la un diagnostic rapid conform maximei „Time is brain” la un tratament optimizat, care să scurteze durata de spitalizare și să permită pacientului o recuperare totală. În acest context, pentru evitarea stopării activității prin defecțiuni tehnice care apar din cauza gradului ridicat de uzură al aparaturii radioimagistice existente este necesară dotarea cu: 1 computer tomograf multislice din gama de vârf (256 de coroane de detectori) care să asigure 24/24 de ore accesul urgențelor și care printr-un diagnostic rapid să contribuie la îmbunătățirea și eficientizarea îngrijirii pacientului. Pentru cazurile subtile sau discordante între aspectul clinic și aspectele CT, cazuri care și ele devin din ce în ce mai frecvente în practica curentă, este necesar 1 aparat de rezonanță magnetică cu intensitatea câmpului de 3 T, cu softuri dedicate pentru explorările neurologice, vasculare, whole body, abdominopelvine, oncologice, pediatrice. Pentru urgențele neurochirurgicale, în scopul reducerii timpilor de așteptare de la sosirea în SCUBA și până la diagnosticul CT/RM este necesară optimizarea căilor de acces către CT, RM și sălile de radiologie intervențională cu circuite predefinite în funcție de tipul de urgență și gravitatea fiecărei urgențe în parte, precum și dotarea cu un angiograf biplan pentru procedurile radiologice minim invazive destinate pacienților cu patologie în principal neurochirurgicală. Realizarea unei conexiuni prin intermediul unui sistem de arhivare PACS performant între platformele de diagnostic radiologic standard, ecografic, CT, IRM și cele de radiologie intervențională va permite analiza completă a dosarului imagistic al pacientului în dinamica extrem de utilă pentru aprecierea evoluției bolii și a managementului corect.

În concluzie, prin aceste dotări dorim ca neurochirurgia să rămână în continuare pivotul central al activității spitalului, prin secțiile cu specific deosebit de neurochirugie pediatrică, traumatologie vertebromedulară și neurochirurgie funcțională.

Subliniem că ne bazăm pe un colectiv extrem de bine pregătit care cuprinde 46 de medici primari și specialiști în neurochirurgie și 5 linii de gardă pe neurochirurgie.

De asemenea, profesioniștii Secției clinice ortopedie- traumatologie tratează (în special chirurgical – procentul pacienților operați depășind 97%) pacienți cu o patologie deosebit de variată, atât acută, posttraumatică (fracturi, luxații), cât și cronică (în principal artroze și instabilități articulare). O componentă importantă a tratamentului în patologia ortopedică o constituie și recuperarea postoperatorie, recuperare care începe din a doua zi postoperator și continuă pe secție până la externarea pacientului. Prin dotarea materială solicitată cu echipamente de ultimă generație, atât pentru secție, cât și pentru sălile de operații aferente, dorim să asigurăm pacienților spitalului condiții optime de tratament, îngrijire perioperatorie și recuperare.

Oportunitatea: achiziționarea unei aparaturi performante, coroborată cu asigurarea condițiilor necesare desfășurării activității medicale, este primordială pentru creșterea calității actului medical conform cerințelor impuse de managementul calității în domeniul sanitar, atât în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” București, cât și pentru celelalte spitale din proximitate (Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”).

Precizăm faptul că spațiul pe care dorim să îl dotăm cu Sistemul integrat de radiologie și imagistică solicitat în prezenta notă de fundamentare va fi disponibil din 1.04.2021, dată de la care va pleca furnizorul privat care asigură serviciile de radiologie și radioimagistică în acest moment pentru majoritatea spitalelor antemenționate și a populației deservite de acestea.

Menționăm totodată că spitalul dispune de personalul de specialitate necesar asigurării utilizării echipamentelor solicitate.

Obiective din strategia locală/regională/națională de dezvoltare la a cărei realizare contribuie:

Obiectivul urmărit a fi atins prin realizarea acestui proiect de investiții îl constituie: „situarea pacientului în centrul sistemului de sănătate și asigurarea accesului acestuia la servicii de sănătate la standarde europene”.

În Programul de guvernare aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 31/2020 pentru acordarea încrederii Guvernului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.284 din 23 decembrie 2020, se menționează la secțiunea „Ministerul Sănătății”, capitolul II „Investiții masive în sănătate”, lit. i) :


Realizarea unei infrastructuri medicale moderne prin:

– finanțarea dezvoltării și modernizarea infrastructurii sanitare, precum și dotarea unităților sanitare cu aparatură medicală, echipamente și mijloace de transport sanitar specifice (…)”.

Fondurile solicitate pentru dotarea Laboratorului de radiologie și imagistică medicală și a sălilor de operații ale blocului operator din SCUBA: 65.241 mii lei.

Fondurile necesare dotării Laboratorului de radiologie și imagistică medicală au fost estimate ca urmare a Anunțului de consultare a pieței din SEAP nr. MC1013295 din data de 27.01.2021, precum și prin analizarea prețurilor de piață pentru aparatele de radiologie, pentru microscopul operator și pentru echipamentele necesare dotării sălilor de operații pentru ortopedie și neurochirurgie.

Toate aparatele listate în tabelul anexat vor beneficia de service all inclusive pe o durată de 5 ani. În acest proiect sunt incluse și toate cheltuielile aferente recondiționării încăperilor în care vor fi amplasate noile aparate, precum și a spațiilor comune din radiologie (holuri, zone de așteptare pacienți).

Indicatori tehnico-economici

Titular: Ministerul Sănătății

Beneficiar: Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”

Amplasament: șoseaua Berceni nr. 12, sectorul 4, București

– Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA)
(în prețuri valabile în luna februarie 2021; 1 euro = 4,8737 lei) mii lei 65.241
Capacități:
– Sistem integrat de radiologie și imagistică buc. 1
– Echipamente bloc operator neurochirurgie buc. 1
– Echipamente bloc operator ortopedie buc. 1
– Echipament laborator explorări multifuncționale buc. 1
Durata de execuție a proiectului de investiții luni 9
Finanțarea investiției

Finanțarea proiectului de investiții se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Articolul precedentCMMB: Ziua Mondială a Medicului de Familie – moment de reflecție asupra Medicinei Primare
Articolul următor74.400 doze de vaccin anti-COVID de la compania farmaceutică Johnson&Johnson sosesc în țară