CMR: Medicii de familie, parte a unui sistem medical consolidat

0
89

Colegiul Medicilor din România (CMR) a anunțat, prin intermediul mesajului transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Medicului de Familie, că în țara noastră sunt în prezent aproximativ 14.000 de medici de familie.

„Din păcate, colegii noștri medici de familie se confruntă cu multe probleme, cu multe disfuncționalități izvorâte din ceea ce reprezintă în prezent sistemul de sănătate românesc. Colegiul Medicilor din România (CMR) promovează independența profesională a medicului în exercitarea profesiei și a obligațiilor ce îi revin atât față de pacient, cât și față de sănătatea publică”, se arată în mesajul CMR, transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Medicului de Familie.

Potrivit CMR, în prezent, medicul de familie are diverse bariere în exercitarea profesiei, unele probleme fiind reprezentate de:

Ad in title

– birocratizarea excesivă a medicinei de familie
– presiunea financiară din cauza lipsei de actualizare a tarifelor practicate de CNAS
– funcționarea defectuoasă în anumite perioade a Sistemului Informatic Unic Integrat

„Conducerea Colegiului Medicilor din România știe, a luat act de problemele medicinei de familie și a început o serie de consultări și demersuri cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a identifica soluții pentru îmbunătățirea activității în cadrul cabinetelor medicilor de familie.Problemele cu care se confruntă medicina familiei – de la deșertificare în această specialitate, în unele zone, până la birocrația excesivă – au fost semnalate în repetate rânduri. Trebuie subliniat, însă, din nou, cu tărie, că o criză în medicina de familie înseamnă o criză în întreg sistemul medical românesc, o criză extrem de greu, dacă nu imposibil, de depășit”, potrivit CMR.

În același context, prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, a declarat că „este timpul faptelor, nu al vorbelor în legătură cu raportul ce există între decidenți și medicii de familie. Suntem alături de medicii de familie și îi asigur pe toți medicii de familie că suntem, în același timp, și o voce activă a acestora mai ales în ultima perioadă în raport cu CNAS. Știu și cu toții înțelegem că așa nu se mai poate. Sloganul Zilei Mondiale a Medicilor de Familie de anul acesta este Construind viitorul alături de medicii de familie, iar mesajul CMR pentru medicii de familie și pentru decidenți cu această ocazie este: Pentru viitor în sistemul de sănătate românesc, nu uitați de medicina de familie!”.

Ziua Mondială a Medicului de Familie a fost declarată pentru prima dată, în 2010, de WONCA, organizația mondială reprezentativă pentru medicii de familie și medicii generaliști. Obiectivul acestei zile este să evidențieze rolul și contribuția medicilor de familie și a echipelor de îngrijire primară.

 

Articolul precedentGCS: 707 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 54 decese
Articolul următorCMMB: Ziua Mondială a Medicului de Familie – moment de reflecție asupra Medicinei Primare