Octavian Jurma, despre atingerea ţintei de vaccinare, în scenariul optimist

0
808
romani vaccinati

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a declarat că în acest moment, dacă se menține media de vaccinare din ultimele șapte zile, ținta de 5 milioane de persoane imunizate va fi atinsă, în cel mai optimist scenariu, pe 19 iunie cu o doză, pe 10 iulie cu ambele doze, și pe 24 iulie pentru cei vaccinați complet.

Afirmația sa vine în contextul atingerii, joi, a pragului de peste 100.000 de persoane vaccinate în 24 de ore.

„Vaccinarea este un proces care se desfășoară între două stadii: inoculare și imunizare completă (fully vaccinated). Tipic, după inoculare (doza primară) mai este necesar un rapel (booster sau a doua inoculare) care să permită sistemului imun să atingă pragul maxim de eficiență împotriva antigenului din vaccin (imunizare completă sau maximă). Primele două stadii sunt urmărite în raportul zilnic al Guvernului. Pe baza lui, putem generaliza un scenariu mediu optimist cu rapel 100% în 21 de zile și imunizare completă în 14 zile după rapel. Putem astfel extrapola când vom vom atinge anumite praguri pentru fiecare categorie de persoane vaccinate”, a explicat cercetătorul, într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Jurma, datele arată că ținta de 10 milioane de persoane vaccinate la 1 septembrie ar urma „să fie imposibil de atins fără o schimbare majoră de strategie (lucru la care din fericire se lucrează în aceste zile în Guvern)”.

„Astfel înţelegem de ce vaccinarea nu ne poate scoate de una singură dintr-un val epidemic care trece în 60 zile prin populaţie. Durează o lună până efectul vaccinări se vede pe curba cazurilor noi. Vaccinarea este prin excelenţă o măsură preventivă. De asemenea, această dinamică explică de ce, indiferent de declaraţiile făcute de politicieni, realitatea epidemiologică va forţa guvernul să adopte în cele din urmă beneficii pentru vaccinaţi dacă vor dori să atingă pragul de 10 milioane de persoane vaccinate în toamnă. Aceste beneficii însă trebuie să fie reale nu doar declarative şi cel mai probabil se vor centra pe criterile incluse deja în pasaportul verde (vaccinare, vindecare declarată şi testare RT-PCR)”, potrivit cercetătorului Octavian Jurma.

Articolul precedentMaratonul vaccinării la București: 50 de cabinete de imunizare, la Sala Palatului și Biblioteca Naţională
Articolul următorLucian Bode propune renunțarea la masca de protecție în stațiunile de la mare și de la munte