Spitalul”V.Babeș”Timișoara, parte a unui proiect pilot de dresare de câini pentru depistarea coronavirusului

0
53

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara împreună cu Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu au pus bazele unui proiect de cercetare pilot în Romania ce presupune dresarea unor câini pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, potrivit unui comunicat al instituţiei medicale.

Primii pași au fost făcuți în luna septembrie a anului trecut la centrul chinologic de la Sibiu, când au fost selectate cinci exemplare din rasa Ciobănesc German și unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse intre șapte și nouă luni. În ianuarie 2021 a fost demarat antrenamentul cu primele probe SARS-CoV-2 recoltate de la pacienți infectați cu noul coronavirus, potrivit aceleiaşi surse.

“Faza întâi a presupus selecția polițiștilor conducători de câini, a specialiștilor din cadrul Centrului Chinologic, care urmau să participe la acest proiect, selecția exemplarelor canine care urmau să își desfășoare activitatea în cadrul proiectului și amenajarea laboratorului de pregătire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate cu SARS CoV 2. A doua fază a fost dresajul propriu-zis. Faza următoare este de avizare iar ultima este cea de operaționalizare a acestui proiect, care presupune desfășurarea de activități în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus și, ulterior, acreditarea acestor echipe canine”, a declarat Claudiu Leonard Bîlă, director Centru Chinologic

Ad in title

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziția specialiștilor Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu probe prelevate de la pacienții infectați cu COVID 19. Ulterior, în proiect au fost cooptate și alte spitale, majoritatea din județul Sibiu, se arată în acelaşi comunicat.

“Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi și care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpirația de sub braț, o mostra de miros, care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la ședința de demonstrație și de avizare a rezultatelor acestui proiect și am rămas surprins, dar și impresionat. Toți câinii care au participat au recunoscut sută la sută probele cu infecție COVID 19, chiar și in condițiile in care instructorul a încercat să le devieze atenția sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau și insistau pentru proba respectivă”, a declarat Dr Virgil Musta- Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Potrivit aceluiaşi comunicat, cea mai importantă condiție a fost ca pacienții selectați, care aveau confirmarea ca sunt infectați cu noul coronavirus printr-un test RT-PCR, sa nu fie sub tratament medicamentos împotriva COVID 19. Toate probele au fost recoltate înainte de administrarea medicației împotriva bolii. În total, pentru dresajul câinilor, au fost folosite câteva sute de probe. Inițial, le-au fost prezentate probele pozitive, apoi cele negative. După primele șase zile de antrenament, câinii au început să recunoască probele pozitive provenite de la pacienții COVID 19. Specialiștii spun că animalele pot recunoaște mirosurile emanate de persoanele infectate cu noul coronavirus.

Pentru început, câinii special dresați pentru depistarea persoanelor cu COVID 19 urmează să fie folosiți pe Aeroportul Internațional Sibiu. Aceștia vor fi amplasați în aerogara, la sosiri externe, înainte de controlul efectuat de specialiștii DSP Sibiu, potrivit comunicatului.

Articolul precedentIohannis, despre restricţiile de circulaţie în noaptea de Înviere: Vor fi ridicate
Articolul următorCum se poate înscrie un medic rezident în CMR