Prof. Dr. Coriu: Se vor înființa alte două centre comprehensive pentru pacienții cu hemofilie

0
490

Prof. Dr. Daniel Coriu, coordonator Centrul Comprehensiv de diagnostic si tratament al hemofiliei – Institutul Clinic Fundeni, vicepreședinte Societatea Română de Hematologie, a declarat că Societatea Română de Hematologie a propus o reorganizare a rețelei naționale, pentru a crea încă două centre comprehensive pentru pacienții cu hemofilie, unul în Cluj și unul în Iași.

De asemenea, prof. dr. Daniel Coriu a spus că a fost asigurată și finanțarea, respectiv de la un ONG european.

„Centru comprehensiv înseamnă un centru capabil să rezolve toate problemele de sănătate, inclusiv diagnosticul complet al pacienților cu hemofilie. La ora actuală, avem un centru în Fundeni și încă unul în Timișoara, deci partea de Nord și Nord-Este a țării este neacoperită. Acesta este motivul pentru care vrem să facem două centre. Venim cu finanțare, la ora actuală acest proiect fiind în derulare. Avem finanțare inclusiv pentru laboratoare. Sper ca în maximum doi ani de zile, acest proiect să fie finalizat, ceea ce ar însemna un pas important pentru pacienții noștri. După care, va trebui să facem o regionalizare, adică fiecare centru comprehensiv să aibă un subordine anumite regiuni și anumite județe ale țării”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu.

Potrivit prof. dr. Daniel Coriu, în România există 315 hematologi, dintre care peste 120 în București, iar restul, în majoritate, sunt concentrați în Craiova, Timișoara, Cluj și Iași.

„Din acest punct de vedere, ar exista medici pentru aceste centre regionale. O problemă avem în anumite județe. Avem șapte județe, respectiv Tulcea, Bistrița, Ialomița, Dâmbovița, Buzău, Călărași și Giurgiu unde nu avem hematologi. Aici avem o problemă care cumva trebuie rezolvată într-un viitor apropiat”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței online „Hemofilia în timpul pandemiei de COVID-19: Cum adaptăm îngrijirile medicale la schimbare?”, organizată de Societatea Română de Hematologie, în contextul Zilei Mondiale a Hemofiliei, celebrată pe 17 aprilie. Managementul logistic și comunicarea aferente conferinței au fost asigurate de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentAlte 132.000 de doze de vaccin anti-COVID au plecat din România spre Republica Moldova
Articolul următorDr. Melen Brînză: Cum se manifestă hemofilia în funcție de nivelul de factor din sângele pacientului