Baciu: În perioada următoare, alte 73 de paturi de terapie intensivă şi 14 de terapie intermediară

0
426

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunțat, vineri, că încă 12 paturi de terapie intensivă şi patru paturi de terapie intermediară au fost operaţionalizate pentru bolnavii de COVID-19. Baciu susţine că, în perioada următoare, vor mai fi operaţionalizate alte 73 de paturi de terapie intensivă şi 14 paturi de terapie intermediară.

„Ca urmare a dispoziţiilor domnului prim-ministru, care exercită şi poziţia de ministru interimar al Sănătăţii, principalul obiectiv a fost acela de a creşte numărul de paturi de terapie intensivă pentru pacienţii cu COVID-19. În acest sens, ieri am avut două întâlniri, găzduite de domnul prim-ministru, o întâlnire online cu directorii Direcţiilor de Sănătate Publică şi o a doua întâlnire cu managerii spitalelor care tratează pacienţi cu COVID-19. Astfel, au fost identificate şi operaţionalizate, până astăzi, 12 paturi suplimentare de terapie intensivă – nouă la Constanţa, unul în Bolintin Vale şi două în Bucureşti -, alte patru paturi de terapie intermediară vor primi aviz în cursul zilei de astăzi la Spitalul Cantacuzino, iar pentru perioada următoare au fost identificate, la fel, 73 de paturi de terapie intensivă care pot fi operaţionalizate şi vor fi operaţionalizate împreună cu alte 14 paturi de terapie intermediară”, a declarat Andrei Baciu.

Secretarul de stat a exemplificat, în acest sens, că la Institutul „Matei Balş” va fi suplimentat numărul de paturi la terapie intensivă cu 20 şi va fi pregătit un centru de evaluare a pacienţilor.

„A fost nevoie şi de doi medici radiologi care să vină în sprijinul punerii diagnosticului. Aceştia au fost transferaţi de la Spitalul Colentina”, a adăugat Baciu.

Potrivit secretarului de stat în MS, şi la Spitalul „Bagdasar-Arseni” va fi operaţionalizată, în aproximativ două săptămâni, o unitate de primiri urgenţe modernă, construită cu sprijinul autorităţilor locale.

„Vorbim de 27 de paturi de primiri urgenţe care, la fel, vor degreva sarcina de pe Unitatea de Primiri Urgenţe de la „Bagdasar Arseni””, a spus secretarul de stat.

Andrei Baciu a menţionat, deopotrivă, că a semnat 16 certificate pentru medici care au primit titlul de medic specialist, între care un medic de terapie intensivă din Bucureşti.

„Săptămâna viitoare vor sosi în România, pe lângă cele 40.000 de doze de Remdesivir, care au sosit şi care au început să fie distribuite, alte 14.000 de fiole”, a completat Baciu.

Secretarul de stat a subliniat că vaccinarea anti-COVID-19 este singura care va încheia pandemia.

„În tot acest timp, capacitatea de vaccinare a crescut considerabil și am depășit 80.000 de doze într-o singură zi. Până în acest moment, în România, au fost administrate peste 4.000.000 de doze de vaccin anti-covid, la 2,5 milioane de persoane”, a mai spus secretarul de stat, Andrei Baciu.

Articolul precedentAngela Merkel s-a vaccinat cu prima doză a serului anti-COVID AstraZeneca
Articolul următorO nouă variantă a SARS-CoV-2, identificată în India, în atenția OMS