Cîțu: Ordinul MS cu noile reguli de carantinare nu a trecut prin CNSU

0
811

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că ordinul ministrului Sănătăţii privind stabilirea unor noi reguli pentru carantinare nu a trecut prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi, prin urmare, nu putea fi publicat.

„Aseară a fost anulat acel act. Putem să discutăm despre acel ordin, dacă trebuie sau nu să avem acele criterii. Problema este următoarea: acel ordin a fost publicat fără să treacă prin CNSU. Toate criteriile trebuie să treacă prin CNSU, iar în CNSU preşedinte este premierul României. Nu a trecut prin CNSU, deci nu putea să fie publicat acel ordin. Noi am mai publicat modificări ale formulei, au fost introduse focarele, am schimbat criteriile, de la 4 la mie, de la 7,5 la mie. Toate acestea au trecut prin CNSU. Era nevoie şi de acest ordin să treacă prin CNSU. Aceasta este problema”, a afirmat premierul, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Ministrul interimar al Sănătăţii, premierul Florin Cîţu, a dispus miercuri abrogarea Ordinului ministrului Sănătăţii 506/2021 privind stabilirea unor noi reguli pentru instituirea carantinei.

Marţi în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Potrivit acestuia, carantina zonală putea fi instituită pentru municipiile/ zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori precum: numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidenţă cumulată în 14 zile, trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare/ numărul total de cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ, grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ.

Articolul precedentExecutivul a adoptat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de doze opţionale de vaccin Pfizer
Articolul următorUrsula von der Leyen s-a vaccinat împotriva COVID-19