Ministrul Sănătății: Bucureştiul nu se carantinează de Paște

0
300

Bucureştiul nu se carantinează de Paște, afirmă ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, iar publicarea noilor criterii de carantinare a localităților ”vine să clarifice/actualizeze criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localități”.

„Bucureştiul NU se carantinează de Paşte. S-au publicat noile criterii de carantinare a localităţilor. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localităţi. Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor din spitale şi secţiile ATI. Se defineşte de asemenea carantinarea zonală. Ca şi până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, şi nu automat”, explică ministrul Voiculescu, într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.

Totodată, ministrul subliniază că aceste noi criterii nu duc la carantinarea Municipiului Bucureşti de Paşte.

„Şi nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paşte la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunţate ale Guvernului nu se schimbă”, a mai scris Vlad Voiculescu.

Marţi, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Astfel, carantina zonală poate fi instituită pentru municipiile/zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori precum: numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidenţă cumulată în 14 zile, trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ, grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ.

Şi vicepremierul Dan Barna a apreciat că ordinul Ministerului Sănătăţii, publicat marţi în Monitorul Oficial, care stabileşte criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în vederea instituirii carantinei zonale, este unul necesar, în condiţiile în care reglementarea anterioară conţinea „indicatori foarte vagi”.

Articolul precedentGermania: Persoanele sub 60 ani, vaccinate cu prima doză anti-COVID AstraZeneca, vor primi alt ser la rapel
Articolul următorCE nu va reînnoi contractele pentru vaccinurile anti-COVID AstaZeneca și J&J, după expirare