MS: Baza de date din Registrul Electronic de Vaccinări nu avea niciun grad de secretizare, fiind publică

0
958

După ce Corpul de control al Prim-Ministrului a anunțat sesizarea Parchetului, Ministerul Sănătății precizează că accesul în baza de date din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) ”a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informații publice, care pot fi accesate de orice persoană”.

”Calitatea de consilier onorific este reglementată de Art. 15 din HG 144/2010 iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului.  Ştefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie şi vaccinare, fiind indicat ca persoană de contact în acest sens. Conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, toate informaţiile gestionate de autorităţi şi de celelalte persoane indicate la Art. 2 din lege sunt informaţii publice. Situaţiile în care informaţiile nu sunt publice sunt expres şi limitativ prevăzute de Art. 12 din Legea 544/2001 şi de Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate, precum şi de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România” a transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa ciată a precizat că informaţiile accesibile Ministerului Sănătăţii din RENV ”nu se încadrează în niciuna dintre excepţiile prevăzute de Legea 544/2001 şi nici nu există o secretizare a acestor date”.

”Conform legii, informaţiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speţă, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică. Orice informaţie publică poate fi accesata de catre orice persoană, fără a justifica un interes. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exerciţiul autorităţii de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară”, mai precizează Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, în cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, ”acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoştinţa oricărei persoane ce se afla în situaţia de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date şi, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, ar fi necesitat obţinerea unui certificat ORNISS în prealabil. Atribuţiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit, şi nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziţie”.

Procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetăţean de a avea acces la informaţiile publice, fără a justifica un interes, mai arată Ministerul Sănătății.

”Ministerul Sănătăţii a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidenţial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic şi care puteau fi considerate publice”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Corpul de control al Prim-Ministrului a efectuat verificări cu privire la procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, demarat de Ministerul Sănătății.

Au fost verificate în cadrul controlului activitățile specifice mai multor instituții din subordinea Ministerului Sănătății și a celor aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuții legale în privința gestionării Platformei naționale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și a Registrului Electronic Național de Vaccinări.

Articolul precedentEXCLUSIV Dr. Marius Geantă, despre rapelul cu un alt vaccin antiCOVID, după prima doză de AstraZeneca
Articolul următorTrei pacenţi infectaţi cu SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă, transportaţi de la Bucureşti, la Iaşi