Ce decizii au luat mai multe ţări europene privind vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca

0
28

Spania a anunţat că rezervă vaccinul anti-COVID19 dezvoltat de AstraZeneca pentru persoanele de peste 60 de ani, după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat „o potenţială legătură” între acest ser şi cazuri rare de tromboze, relatează joi AFP.

„Vom continua să administrăm vaccinul AstraZeneca, însă doar celor cu vârsta de peste 60 de ani”, a anunţat, miercuri, ministrul spaniol al Sănătăţii, Caroline Darias, în cadrul unei conferinţe de presă, la câteva ore după ce EMA a propus ca formarea de cheaguri sangvine să fie listată ca un efect secundar „foarte rar” al serului anti-COVID19 dezvoltat de compania anglo-suedeză.

Spania „va studia” administrarea sa pentru „persoanele cu vârste cuprinse între 65 şi 80 de ani”, a spus ministrul.

Alte ţări europene au luat deja măsuri similare. Franţa a rezervat vaccinul pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, iar Italia, Germania şi Olanda pentru cele de peste 60 de ani.

Decizia Spaniei a fost luată „în urma concluziilor prezentate (miercuri) de EMA”, a declarat Caroline Darias.

Germania

Comisia pentru vaccinare din Germania (STIKO) a anunţat, joi, că îşi menţine recomandarea ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca să fie inoculate cu un vaccin ARN Mesager la rapel.

STIKO a precizat că a doua doză trebuie administrată la 12 săptămâni distanţă după vaccinarea cu AstraZeneca.

Două vaccinuri cu ARN Mesager, de la Pfizer/BioNTech şi Moderna, sunt în prezent aprobate pentru utilizare în Germania.

Suedia

Agenţia de Sănătate Publică din Suedia a declarat, joi, că va evalua în următoarele zile constatările EMA privind o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, şi va continua să administreze vaccinul numai persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a reiterat însă, miercuri, că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale şi nu a recomandat limite de vârstă sau sex pentru utilizarea sa.

Serbia

Autorităţile sanitare din Serbia au anunţat, joi, că, în urma evaluării concluziilor EMA cu privire la siguranţa vaccinului AstraZeneca, serul produs de compania anglo-suedeză nu va fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani.

„În urma evaluării efectelor secundare privind formarea de cheaguri de sânge, în special în rândul tinerilor, EMA a emis două recomandări – prima este că efectele secundare ar trebui incluse în prospectul vaccinului şi a doua că fiecare ţară ar trebui să aibă propria poziţie cu privire la modul de utilizare a vaccinului. Prin urmare, am decis în această dimineaţă (….) că vaccinul AstraZeneca nu va fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani”, a declarat ministrul sârb al Sănătăţii, Venko Filipche.

Articolul precedentGheorghiță, despre imunizarea anti-COVID cu o a doua doză dintr-un alt vaccin: O alternativă nepotrivită
Articolul următorCe reacții adverse reprezintă contraindicaţii pentru a doua doză de ser anti-COVID-19 AstraZeneca