Gheorghiță: Rapelul cu serul anti-COVID AstraZeneca, anulat dacă apar evenimente trombotice după prima doză

0
627

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, dr. Valeriu Gheorghiţă, afirmă că, pentru vaccinul AstraZeneca, frecvenţa reacţiilor adverse după cea de-a doua doză este „mult scăzută” comparativ cu prima doză. „Dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin”, adaugă Gheorghiță.

„Vor fi făcute recomandări în acest sens, la acest moment nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, ştim că după cea de-a doua doză frecvenţa reacţiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că, dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin. Nu este luată o decizie, nu se modifică schema de vaccinare. Agenţia Europeană a Medicamentului a menţionat că nu sunt date disponibile pentru cea de-a doua doză, cu siguranţă în urma şedinţei pe care o vom avea vom stabili şi această strategie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat, miercuri, că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, relatează AFP.

EMA a stabilit ”o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, anunţă agenţia cu sediul la Amsterdam într-un comunciat. Însă raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv, subliniază agenţia.

Articolul precedentȘedinţă pentru revizuirea recomandărilor efectuate de EMA în privinţa vaccinului anti-COVID AstraZeneca
Articolul următorDecizia privind înfiinţarea Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate, publicată