Utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca, suspendată temporar în Ţările de Jos

0
52

Ţările de Jos au suspendat vineri temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani, după decesul unei femei care fusese vaccinată cu acest ser, a transmis agenţia naţională de presă ANP care citează Ministerul Sănătăţii, relatează Reuters.

Decizia a fost luată în urma noilor rapoarte ale agenţiei de monitorizare a medicamentelor Lareb şi a discuţiilor cu autorităţile sanitare, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii olandez.

Lareb, care urmăreşte efectele secundare ale medicamentelor, a declarat vineri că a primit cinci rapoarte de tromboză extinsă cu număr scăzut de trombocite după vaccinările cu serul AstraZeneca, inclusiv pentru o femeie care a murit. Agenţia a spus că evenimentele au avut loc la 7 până la 10 zile după vaccinare.

Ad in title

„Sunt femei între 25 şi 65 de ani. Trei paciente au prezentat embolii pulmonare extinse. Una a murit şi una a avut, de asemenea, o hemoragie cerebrală”, a detaliat Lareb.

Aproximativ 400.000 de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca în Ţările de Jos în perioada respectivă, iar rapoartele „par comparabile cu alte rapoarte din Europa”, a spus Lareb, potrivit Agerpres.

Aproximativ 10.000 de programări pentru vaccinări urmează să fie anulate în urma deciziei de suspendare a utilizării vaccinului.

Şi Germania a oprit săptămâna aceasta vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani.

Ţările de Jos au înregistrat 1,2 milioane de cazuri de coronavirus în total şi peste 16.500 de decese.

În urma anunţului Ţărilor de Jos, AstraZeneca a declarat că lucrează cu autorităţile olandeze pentru a răspunde oricăror întrebări legate de utilizarea vaccinului său împotriva COVID-19.

„Autorităţile de reglementare din Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului nostru pentru a proteja oamenii de acest virus mortal depăşesc în mod semnificativ riscurile la toate grupele de vârstă adultă”, a declarat un purtător de cuvânt al AstraZeneca într-un comunicat citat de Reuters.

Articolul precedentAgenţia Națională de Transplant a semnat un memorandum se înţelegere cu Italia
Articolul următorReprezentanți ai industriei hoteliere, discuții cu miniștrii Sănătății și ai Economiei