Vaccinul Pfizer are o eficacitate de durată de 91% și protejează împotriva noilor variante de coronavirus

0
298

Pfizer și BioNTech au anunțat, joi, că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de acestea are o eficacitate de aproximativ 91% în prevenirea bolii cauzate de coronavirus, citând date obținute dintr-un studiu care a inclus persoane inoculate în urmă cu până la șase luni, relatează Reuters.

Vaccinul a demonstrat de asemenea o eficacitate de 100% în prevenirea îmbolnăvirilor în rândul participanților la studiu din Africa de Sud unde noua variantă B1351 depistată inițial în această țară a devenit dominantă.

Cele două companii au notat, însă, că numărul participanților la studiu din țara africană a fost relativ scăzut, de doar 800.

Deși noua eficacitate generală de 91,3% este mai redusă decât cea de 95%, raportată inițial în luna noiembrie a anului trecut ca urmare a testelor clinice la care au participat 44.000 de persoane, aceasta rămâne ridicată în contextul în care mai multe variante ce prezintă mutații s-au răspândit în jurul lumii de atunci.

Albert Bourla, CEO-ul Pfizer a declarat că rezultatele actualizate, care conțin date de la peste 12.000 de persoane inoculate cu ambele doze de cel puțin șase luni, înseamnă că gigantul farmaceutic va putea cere autorizarea deplină a vaccinului dezvoltat alături de compania germană BioNTech, spre deosebire de autorizarea în regim de urgență actuală.

Datele studiului „furnizează primele rezultate ale testărilor clinice care arată că un vaccin poate proteja eficace împotriva variantelor aflate în circulație, un critic factor pentru atingerea imunității de turmă pentru populația globală”, a declarat și CEO-ul Pfizer, Ugur Sahin.

Informația vine în contextul îngrijorărilor răspândite ale oamenilor de știință că noile variante ar putea fi rezistente în fața vaccinurilor și tratamentelor dezvoltate până acum.

Miercuri, compania a informat că vaccinul este 100% eficient în cazul adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Studiul a fost făcut pe 2.260 de participanți în Statele Unite. Efectele secundare au fost în general compatibile cu cele observate la adulți.  Israelul a anunțat, joi, că ar putea începe imunizarea la acest segment de vârstă, din luna mai.

Articolul precedentAr putea beneficia de facilități cei care se vaccinează împotriva COVID-19? Voiculescu: Nu se pune problema
Articolul următorRaportul controlului făcut de Ministerul Transporturilor la Spitalul Witting