EMA, despre vaccinul AstraZeneca: Nu s-a găsit niciun factor specific de risc pentru cheagurile sangvine

0
117

Experţii care investighează legăturile prezumtive între vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca şi cheagurile sangvine nu au găsit deocamdată niciun factor de risc specific, precum vârsta, genul şi istoricul medical, dar îşi vor continua analizele, au anunţat miercuri reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), citaţi de AFP şi Reuters.

Beneficiile furnizate de vaccinul AstraZeneca depăşesc riscurile, au repetat experţii de la EMA, care au avertizat totuşi că oamenii ar trebui să fie conştienţi de posibilitatea foarte scăzută de apariţie a rarelor cazuri de cheaguri sangvine şi că persoanele vaccinate ar trebui să se adreseze imediat medicilor în cazul unor simptome specifice pentru astfel de afecţiuni.

„Pentru moment, examinările noastre nu au identificat factori de risc specifici, precum vârsta, genul şi un istoric medical ce include probleme de cheaguri sangvine pentru aceste cazuri foarte rare” după semnalarea unor complicaţii apărute la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca, se afirmă în comunicatul publicat miercuri de EMA.

Potrivit EMA, comitetul său de siguranţă în privinţa vaccinurilor ar trebui să publice o serie de „recomandări actualizate” ce vizează vaccinul AstraZeneca, după reuniunea sa lunară, prevăzută pentru săptămâna viitoare.

Marţi, Germania, la fel ca alte câteva ţări, a anunţat că nu recomandă utilizarea acestui vaccin la persoanele tinere, după semnalarea câtorva cazuri de cheaguri sangvine, în pofida asigurărilor transmise de EMA, care consideră că acest ser este sigur.

„Nicio legătură cauzală cu vaccinul nu a fost dovedită, dar este posibilă, iar analize suplimentare sunt în curs de desfăşurare”, precizează comunicatul publicat miercuri de EMA.

EMA şi-a reiterat avizul deja anunţat pe 18 martie: „Beneficiile vaccinului AstraZeneca în protejarea persoanelor de COVID-19, cu riscuri asociate de deces şi de spitalizare, prevalează în faţa riscurilor posibile”.

Articolul precedentMinistrul Sănătăţii, despre când va începe vaccinarea antiCOVID a copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani
Articolul următorAlte peste 58.000 de doze de vaccin antiCOVID administrate zilnic