
Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a declarat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că „nu este nicio urmă de îndoială că vor începe să apară tulpini rezistente la vaccinare”, iar tulpinile braziliană și sud-africană ar putea genera apariția de noi valuri ale pandemiei de coronavirus.
” Nu este nicio urmă de îndoială că vor începe să apară tulpini rezistente la vaccinare pentru simplu motiv că vaccinăm în pandemie, și nu testăm înainte de vaccinare, și nu instruim populația să stea în izolare; este un risc foarte mare să vaccinăm în val pandemic fără măsuri suplimentare de protecție”, a atenționat medicul.
Acesta a mai spus că „avem tulpina braziliană și sud-africană, care în sine, sunt perfect capabile să producă un val patru dacă se răspândesc și dacă nu reușim să limităm răspândirea tulpinii britanice, cu care sunt în concurență, dar în general, mai rar valuri compuse din multiple tulpini”.
În acest context, cercetătorul Octavian Jurma nu exclude apariția valului al patrulea al pandemiei.
” Nu este exclus. Vaccinarea la noi merge bine, dar nici pe de parte nu merge atât de bine cum merge în Marea Britanie, Israel sau Statele Unite, mai nou, unde se vaccinează trei milioane pe zi. Acestea sunt genul de rate de vaccinare care pot să te scoată din valul patru, lucru care la noi, teoretic se poate. Eu cred în calendarul de livrare anunțat, cred că avem capacitatea de vaccinare, însă nu luăm în serios campania antivaccinare care face parte integrantă din pandemie”, a mai spus cercetătorul Jurma.
Valul actual, într-o zonă „cu vești bune”
Referitor la valul actual al pandemiei, valul al treilea, cercetătorul a spus că suntem într-o zonă „cu vești bune” în prezent, aflându-ne la jumătatea fazei de creștere, ceea ce se vede și din faptul că săptămâna trecută s-a încheiat cu o ușoară scădere, creșterea a rămas accelerată, dar accelarația a scăzut la 5% față de media săptămânilor precedente care a fost de 20% timp de patru săptămâni.
” Mă aștept ca valul trei să aibă 11 săptămâni de creștere pentru că și a doua fază a valului doi, cea care a început în septembrie, tot 11 săptămâni a durat. La sfârșitul acestei perioade, s-au luat măsurile naționale de carantină de noapte și purtarea obligatorie a măștii, care din punctul meu de vedere a rămas cea mai bună măsură națională care s-a luat și la care sper să nu renunțăm decât când declarăm ultimul caz eliminat din România. În prezent, ne aflăm la jumătatea fazei de creștere și asta se vede și din faptul că săptămâna care a trecut s-a încheiat cu o ușoară scădere, creșterea a rămas accelerată, dar accelarația a scăzut la 5% față de media săptămânilor precedente care a fost de 20% timp de patru săptămâni. Asta înseamnă că suntem într-o zonă cu vești bune. Poate chiar o să intrăm într-un platou dacă se respectă măsurile luate, fie încetinirea va fi reluată de creștere, cum a fost în SUA. Nu știm de ce s-a reluat creșterea sau dacă este o caracteristică intrisecă a pandemiei. Sunt încă foarte multe necunoscute despre dinamica pandemiei pentru că noi nu ne-am mai întâlnit cu așa ceva și din păcate nu măsurăm corect valul”, a explicat cercetătorul.
Jurma: Dacă am vaccina azi toată populația, nu am ieși din valul trei
Totodată, Octavian Jurma a atenționat că presupunând că am vaccina toată populația, nu am putea ieși din valul trei, subliniind necesitatea măsurilor de protecție individuală, dar și a testării și a izolării.
” Retorica provaccinare este extrem de periculoasă: dacă am vaccina azi toată populația, nu am ieși din valul trei. Nu avem cum, pentru că durează 30 de zile ca imunitatea să se instaleze. Chiar dacă nu faci o formă gravă de boală, tot poți fi un vector de transmitere. Să presupunem că te-ai vaccinat, ești după 14 zile, deja imunitatea s-a instalat, puțin probabil să faci o formă letală de boală, dar în continuare poți face o formă destul de serioasă, simptomatică care să te ține la pat, și să transmiți mai departe. Indiferent cât de eficient este vaccinul, avem un 5, 10, 20% din populație care în continuare se poate infecta. Protecția individuală este foarte importantă indiferent de vaccin. Noi, ca să stingem pandemia, trebuie să cumulăm niște măsuri: testare, izolare și vaccinare.
Noi testare nu, izolare nu, vaccinare, da. Ar trebui să avem măcar 50% din populație vaccinată cu rapelul instalat, ca să fim suficient de imunizați, în septembrie ar trebui să terminăm în august vaccinarea. Asta înseamnă 20 de milioane de doze și atunci am ajunge la niște cifre care se apropie de trei-patru milioane de vaccinări pe lună, ceea ce se poate”, a declarat medicul Octavian Jurma.
Rolul testării extinse
Specialistul a spus că cea mai simplă măsură pentru cuantificarea valului este testarea extinsă, ceea ce ne-ar permite să depistăm valul chiar la debutul lui și infecțiile în perioada asimptomatică.
„Asta are și un caracter preventiv. S-a văzut chiar și la noi, atunci când numărul de teste a crescut, au avut un efect de a încetini creșterea. Efectele oricăror măsuri se văd cam după două săptămâni. Deci, testarea este și o măsură preventivă, nu doar una de evaluare. Acest război împotriva testelor o să ne coste foarte mult. Acum, nu testăm decât mai mult ca să confirmăm diagnosticul celor care sunt deja bolnavi. Suntem undeva cu testele în urma valului. Dacă am testa suficient, ar trebui să testăm în așa fel încât să fim sub 4% rata de pozitivare, minimum necesar. De exemplu, în alte țări care au luat foarte în serios războiul cu pandemie, precum Marea Britanie, atunci discutăm de o rată de testare de zece ori mai mare”, a exemplificat cercetătorul.
În opinia acestuia, testarea ar trebui făcută foarte extins, în jurul anchetelor epidemiologice, inclusiv retrograd.
„Să te uiți nu numai pe cine a infectat o persoană, ci să mergi și în spate, să vezi de unde s-a infectat, să testezi și în jurul lor. La noi, acest lucru nu se mai face absolut deloc pentru că DSP-urile nu mai pot nici măcar să înscrie la timp pe toți pe care îi detectează”, a adăugat medicul.
Întrebat dacă ar fi posibil ca în momentul reîntoarcerii copiilor la școală, în luna mai, valul actual să fi trecut, cercetătorul a răspuns:
„Este o posibilitate, dar puțin probabilă. Teoretic, ar trebui să fim undeva la vârf sau în platou. Aștept să se consume cumva energia aceasta ascendentă și să fie un platou, cum a fost în vară, dacă măsurile rămân așa cum sunt, și o fază descendentă, dacă se vor generaliza măsurile. La felul în care sunt anunțate, necesită o logistică și un rafinament de a măsura și acționa de care noi nu am fost capabili până acum”, a mai spus Jurma.
Potrivit acestuia, cea mai bună constatare a ultimelor luni este că populația se conformează.
„Cred că oamenii și-au dat seama că trebuie să fie ei responsabili pentru că altfel e puțin probabil ca autoritățile să poată cumva să îi înlocuiască în lanțul de decizii pentru că în general, autoritățile au trecut din multe puncte de vedere de partea scepticilor în privința mesajului”, a punctat cercetătorul.