Raportul lui Voiculescu: Cele mai importante măsuri din ultimele trei luni pentru combaterea pandemiei

0
23

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a prezentat joi, în ședința de Guvern, un raport al măsurilor luate de instituţia pe care o conduce, în ultimele trei luni pentru combaterea pandemiei COVID-19.

Potrivit raportului, printre cele mai importante măsuri se numără dotarea spitalelor pentru combaterea COVID-19, creșterea numărului de paturi ATI și paturi de terapie acută, creșterea capacității de testare la nivel național şi adaptarea indicatorilor epidemiologici pentru o imagine reală a evoluției pandemiei.

Astfel, în raport este prevăzută creșterea cu aproximativ 200 a numărului de paturi ATI și de paturi de terapie acută cu aproximativ 350, prin includerea unor spitale care până acum au îngrijit doar pacienți non-covid și care au dotări corespunzătoare (secția ATI, serviciu de imagistică medicală, laborator, disponibilitate specialități medicale complementare pentru consultul pacientului sever cu comorbidități), optimizarea fluxurilor pacienților (fluxuri pentru pacienți COVID-19 separate de fluxurile pentru pacienți non-COVID), spitale nivel I, II, III în funcție de capacitate și dotări. Spre exemplu, un spital de nivel I

De asemenea, ministrul Sănătății dă asigurări referitoare la medicația specifice necesare tratamentului pacienților COVID-19 și actualizarea periodică a protocoalelor de tratament COVID-19.

La măsuri implementate, în raport sunt trecute introducerea testelor antigen rapide în diagnosticarea pacienților, teste sunt disponibile gratuit în UPU/CPU, camere de gardă, cabinete medicale, servicii de ambulantă, școli (3.154.760 teste distribuite în țară).

De asemenea, raportul cuprinde crearea cadrului legal și bugetar pentru realizarea screeningului și secvențierii în vederea identificării variantelor SARS-COV-2 circulante pe teritoriul României, precum şi unificarea machetelor de raportare – existența a mai multor machete de raportare către mai multe instituții (MS, DSP, CJCCI/CMBCCI), făcea ca raportarea să fie inconstantă și incorectă.

Referitor la raportarea datelor în alerte.ms, raportul precizează că aceasta se face o dată pe zi, cu excepția celor referitoare la încărcarea paturilor ATI și a secțiilor cu pacienți, care se raportează de două ori pe zi.

Ministrul Vlad Voiculescu mai menționează în raport că în perioada ianuarie-martie 2021, comisia POIM a Ministerului Sănătății a analizat și avizat finanțarea pentru dotarea cu echipamente și aparatură medicală a 19 spitale COVID-19 și suport COVID-19, în valoare de 26.082.544 euro.

Întregul raport poate fi consultat AICI.

Articolul precedentMarea Britanie a aprobat un test care depistează în 20 de secunde coronavirusul
Articolul următorHG cu noi restricţii de circulaţie şi pentru agenţii economici, publicată în Monitorul Oficial