Datele referitoare la finanțarea testării noilor variante de SARS-COV-2, publicate în Monitorul Oficial

0
1490

Monitorul Oficial a publicat Ordinul privind modificarea și completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2017 și 2018, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății nr.377/2017, care cuprinde și date referitoare la finanțarea testării de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a testării genetice pentru identificarea noilor variante.

Potrivit Ordinului, finanțarea testării de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a testării genetice pentru identificarea variantelor SARS-CoV-2 circulante în cadrul Programului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare se realizează pe baza cererilor fundamentate ale unităților de specialitate, întocmite distinct și însoțite de documente justificative.

Pentru testarea genetică în vederea identificării variantelor SARS-CoV-2 circulante pe teritoriul României, DSP încheie acte adiționale la contractul încheiat cu unitățile de specialitate pentru testarea RT-PCR standard prevăzută în Programul național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare.

De asemenea, potrivit Ordinului, DSP-urile regionale organizează colectarea probelor biologice pozitive la RT-PCR standard evaluate prin RT-PCR specific de variantă în vederea efectuării secvențierii întregului genom SARS-CoV-2 prin tehnici NGS de la laboratoarele care efectuează testarea RT-PCR specific de variantă aflate în teritoriul administrativ-teritorial al acestora.

Ordinul mai arată că pentru unitățile de specialitate care realizează testarea de laborator în scopul stabilirii diagnosticului infecției cu SARS-CoV-2, costul/test rapid pentru detecția antigenului SARS-CoV-2 este de 7,26 lei, cost/testare RT-PCR standard efectuată pentru identificarea virusului SARS-CoV-2 este de 200 de lei, începând cu data de 1 aprilie, cost/testare RT-PCR standard efectuată pentru identificarea virusului SARS-CoV-2 este de 175 de lei.

De asemenea, cost/testare RT-PCR specific de variantă este de 100 de lei, iar cost/secvențierea întregului genom SARS-CoV-2 prin tehnici NGS este de 1.000 de lei.

În același Ordin se mai arată că pentru unitățile de specialitate care realizează testarea genetică pentru identificarea variantelor SARS-CoV-2 circulante, ponderea variantelor mutante, confirmate prin secvențierea întregului genom SARS-CoV-2 prin tehnici de noua generație (NGS) este de 50%.

Ordinul precizează că serviciul de testare de laborator prin metoda RT-PCR standard pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 se finanțează de Ministerul Sănătății, respectiv se decontează de către direcțiile de sănătate după cum urmează:

  •  la un tarif de 200 lei/testare RT-PCR standard realizată și raportată în cazul probelor biologice recoltate până la 31 martie 2021.
  • la un tarif de 175 de lei/testare RT-PCR standard realizată și raportată în cazul probelor biologice recoltate începând cu data de 1 aprilie 2021.

În același ordin se arată că serviciul de testare genetică prin metoda RT-PCR specific de variantă se finanțează de la Ministerul Sănătății, respectiv se decontează de către direcțiile de sănătate publică la un tarif de 100 de lei/testare realizată și raportată.

Serviciul de testare genetică prin metoda secvențierii întregului genom SARS-CoV-2 se finanțează de Ministerul Sănătății, respectiv se decontează de către direcțiile de sănătate publică la un tarif de 1.000 de lei/testarea realizată și raportată.

Articolul precedentPremierul Cîțu: Noile măsuri privind limitatea răspândirii virusului SARS-CoV-2 vor fi aplicate de duminică
Articolul următorMM: Modificările Legii 153/2017 nu vor duce la diminuări de venituri în sănătate și asistență socială