EXCLUSIV Conf. dr. DelRosso și prof. Dr. Mihălțan, la „Voci pentru sănătate”

0
717

Prof. Dr. Florin Mihălțan, președinte Secțiune Somnologie, Societatea Română de Pneumologie, și conf. dr. Lourdes DelRosso, copreședinte al World Sleep Day 2021, au vorbit, în cadrul emisiunii „Voci pentru sănătate”, despre calitatea, durata și factorii care influențează procesul.

Informațiile prezentate de cei doi reputați specialiști au fost fost oferite în contextul Zilei Mondiale a Somnului, marcată anual pe 19 martie, și au fost expuse, în exclusivitate pentru România, în cadrul emisiunii “Voci pentru sănătate”, moderată de Ileana Toma, coordonator editorial al platformelor RoHealthReview și Sănătatea TV.

Astfel, în cadrul emisiunii “Voci pentru sănătate”, prof. Dr. Florin Mihălțan, președinte Secțiune Somnologie, Societatea Română de Pneumologie, a declarat că orele de culcare și de trezire trebuie să fie respectate cu regularitate, acest lucru permițând multe corecții într-o perioadă în care burnout-ul și sindromul post-traumatic este frecvent atât la populația generală, cât mai ales la cei care sunt angrenați în activități sanitare, fiind una dintre cauzele de surmenaj, de sindroame anxioase, depresive.

Prof. Dr. Florin Mihălțan a spus că pandemia de COVID-19 ne-a afectat pe toți, existând studii care arată că aproape jumătate dintre participanți au consecințe asupra calității somnului, legate de pandemie.

De asemenea, specialistul a adăugat că uneori, calitatea somnului trebuie să primeze asupra duratei, necesitând a fi combinată cu un stil de viață sănătos, unde nutriția și activitatea fizică sunt foarte importante.

La rândul său, conf. dr. Lourdes DelRosso, copreședinte al World Sleep Day 2021, a precizat că problemele de somn sunt cauzate de o combinație de factori, de la predispoziția genetică, la obiceiurile personale, precum consumul de cafea, a sta trezi până târziu, până la utilizarea anumitor medicamente.

Specialistul în medicina somnului atenționează că nu doar adulții sunt afectați de problemele de somn, ci și copiii. În acest context, conf. dr. Lourdes DelRosso a spus că cea mai frecventă tulburare pediatrică de somn este apneea obstuctivă, dar poate fi vorba și despre depresie, anxietate, copii cu deficit de atenție, narcolepsia fiind o problemă care începe în anii de școală. De asemenea, conf. dr. Lourdes DelRosso atenționează că și copiii pot fi afectați de insomnie, care este diferită de cea a adulților, insomnia fiind asociată la copii cu impunerea de limite.

În acest context, conf. dr. Lourdes DelRosso recomandă ca în primul an de viață copiii să doarmă peste 13 ore, toddlerii, în jur de 13 ore, copiii între șase și 12 ani, 12 ore de somn, iar pentru adolescenți nouă ore de somn.

Articolul precedentManagerul SCJU Sibiu face apel către populație ca să doneze sânge
Articolul următorVaccinul produs de Pfizer, disponibil în alte 167 de cabinete noi