Cehia: Experți cer Guvernului să cumpere vaccinul AstraZeneca de la țări care au întrerupt administrarea

0
696

Experţi din Republica Cehă au recomandat să fie cumpărate vaccinurile produse de AstraZeneca de la acele ţări care au decis, din motive de precauţie, să întrerupă administrarea acestui ser controversat, informează joi publicaţia iDnes citată de EFE.

Guvernul ceh, după consultarea cu experţii sanitari, a considerat că nu este necesar să întrerupă administrarea acestui vaccin până când Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu va termina să elucideze dacă serul este sau nu asociat cazurilor de tromboză survenite la circa 30 de persoane.

„Vaccinul este de calitate, iar eu l-am folosit să mă vaccinez”, a declarat Martin Balík, şeful Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul General din Praga.

În declaraţii acordate iDnes, el a făcut apel guvernului ceh să cumpere „cât mai repede” loturi cu acest vaccin din acele ţări care nu doresc să-l mai administreze, potrivit Agerpres.

Republica Cehă, cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată de contagieri din ultimele două săptămâni., cu 1.572 de cazuri la 100.000 de persoane.

În ultimele 24 de ore au fost detectate aproximativ 12.000 noi cazuri, mai puţin cu 18 % faţă de acum o săptămână, în timp ce contagierile active au depăşit 87.700, dintre care 8.910 de pacienţi sunt spitalizaţi, o cifră care se menţine stabilă luna aceasta.

Numărul persoanelor vaccinate până în prezent a ajuns la 1,2 milioane de persoane, reprezentând 11 % din populaţia cu vârsta peste 16 ani.

Articolul precedentEutanasia și sinuciderea asistată, legalizate în Spania
Articolul următorCM Bihor: Nu dorim sancționarea dr. Groșan, dar nu putem accepta denigrarea tratamentului COVID din spitale