Prof. dr. Cherecheș, mesaj pentru cei programați la vaccinare cu AstraZeneca: Mergeți liniștiți

0
25

Prof. dr. Răzvan Cherecheș, consilier onorific al secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, îi îndeamnă pe cei care urmează să fie imunizați cu prima doză sau rapelul cu vaccinul antiCOVID al AstraZeneca să meargă „liniștiți” să îl facă, iar în cazul celor care s-au vaccinat deja este „extrem de improbabil ca acum să apară simptome”.

Potrivit prof. dr. Răzvan Cherecheș, nu există nicio dovadă sau relație de cauzalitate demonstrată între vaccinul AstraZeneca și episoadele trombotice care pot apărea spontan, iar faptul că două evenimente sunt consecutive în timp nu înseamnă neapărat că unul îl determină pe celălalt.

„Acțiunile și deciziile noastre trebuie să fie ghidate de dovezi științifice, nu de impresii și de isterii media. Decizia de suspendare a vaccinării este una politică, care să conserve imaginea politicienilor, nu este bazată pe nicio dovadă riguroasă. Dacă ar fi fost demonstrată conexiunea între cele două evenimente (vaccinare și tromboză), aș fi susținut până în pânzele albe oprirea vaccinării. Cei care urmează să faceți prima doză sau rapelul mergeți liniștiți să îl faceți.
Cei care v-ați vaccinat deja cu prima doză sau rapelul de AstraZeneca – stați liniștiți, este extrem de improbabil ca acum să apară simptome. Deciziile noastre trebuie să fie bazate pe dovezi – studii care să demonstreze pericolul, nu pe impresii și frici fără suport”, a scris consilierul secretarului de stat, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ad in title
Articolul precedentEficiența de 89% a vaccinului antiCOVID al Novavax s-a redus semnificativ contra mutaţiei sud-africane
Articolul următorAstraZeneca a redus cu 25% estimările de livrare în UE a vaccinurilor faţă de promisiunile făcute