Octavian Jurma: Este necesară declararea stării de urgență pentru împiedicarea răspândirii noilor tulpini

0
15

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma atenționează că tulpinile sud-africană și braziliană a noului coronavirus pot reinfecta pe cei deja infectați, astfel că este necesară testarea a toate persoanele care intră în România, fără a fi vaccinate. În plus, Jurma a afirmat că este necesară declararea stării de urgență și demararea unui vast efort național, după modelul din Israel și Marea Britanie, pentru împiedicarea răspândirii noilor tulpini.

De asemenea, Octavian Jurma este de părere că trebuie secvențiate toate probele pozitive de la graniță, doar astfel putându-se împiedica intrarea de noi tulpini în România.

„Acum e prea târziu, programul nostru național de secvențiere este încă în stadiul de proiect și nu poate identifica aceste amenințări decât după ce răspândirea lor devine comunitară”, a subliniat cercetătorul.

În opinia sa, răspunsul la această amenințare este declararea stării de urgență și demararea unui vast efort național, după modelul din Israel și Marea Britanie.

„Bugetul Sănătății nu reflectă o preocupare serioasă pentru combaterea epidemiei de COVID-19 și nu avem resurse materiale și umane să facem față la o escaladare la peste 8.000 de cazuri pe zi așa cum se vede deja în spitale, la 4.000 de cazuri pe zi. Doar declararea stării de urgență mai poate împiedica răspândirea la nivel național a acestor tulpini. Altfel restrictiile locale nu fac decât să forțeze exportul din zonele roșii în cele verzi. Dacă nu introducem starea de urgență în următoarele 2-3 săptămâni, mă aștept ca tulpina sud-africană și braziliană să devină semnificative în luna mai și să susțină valul curent până la finalul lunii iunie sau să stea la baza unui eventual val 4 la finalul verii” , a scris cercetătorul, pe pagina sa de Facebook.

 

Articolul precedentGCS anunță un număr zilnic de infectări de aproape 5.000 de cazuri
Articolul următorReprogramarea, singura modalitate de a alege un alt vaccin antiCOVID-19. Explicațiile dr. Valeriu Gheorghiță