50 de speakeri si peste 400 de participanti la Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile

0
157

50 de speakeri, personalitati medicale de renume, si peste 400 de participanti au fost prezenti la prima editie a Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile, ce s-a desfasurat la Bucuresti, in perioada 24 – 25 februarie 2012. Bolile cronice netransmisibile reprezinta o prima cauza de deces la nivel mondial, numarul persoanelor afectate de astfel de boli depasind 39 de milioane. Mai mult decat atat, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 21.4 milioane de oameni vor suferi de cancer si 438 de milioane vor fi diabetici. Iar asta in timp ce Jurnalul Mondial de Obezitate anticipeaza ca obezitatea va afecta 1.12 bilioane de persoane, iar 2.16 bilioane vor fi supraponderali in 2030.

in acest context, specialistii s-au strans in cadrul Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile pentru a dezbate, a gasi solutii eficiente si a genera bune practici de combatere a acestor patologii.

„Impactul clinic al unei boli cronice netransmisibile schimba ireversibil viata pacientului. Pus in situatia de a lupta contra unei astfel de afectiuni, pacientul se vede nevoit sa aduca multe schimbari vietii lui cotidiene. Diabetul, bolile cardiovasculare si cerebrovasculare, bolile cronice pulmonare sau cancerul impun o medicamentatie stricta si costisitoare, iar pe langa durerea fizica pricinuita, aceste boli au si un important impact psihologic asupra pacientului si familiei acestuia”, a punctat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si copresedinte al manifestarii.

Gravitate si raspandirea rapida au facut ca aceste boli cronice netransmisibile sa devina o problema majora de sanatate a secolului, fapt sustinut si de acad. prof. univ. dr. Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie si Patologie Celulara „N. Simionescu” si copresedinte al Congresului.

Astfel, elaborarea de strategii nationale in concordanta cu cele europene si mondiale este mai mult decat necesara, potrivit dr. Cristian Anton Irimie, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, prezent la deschiderea Congresului.

in acelasi timp, Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile a fost perceput ca un semnal de alarma in ceea ce priveste incidenta acestor afectiuni. Potrivit prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, seful Clinicii de Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism, Contanta. Congresul „este un pas mare inainte, un moment in care specialitati diverse, importante, se aduna impreuna pentru a dezbate o politica comuna. Daca noi medicii am hotarat sa facem lucrul asta probabil ca si forurile superioare ne vor sprijini. Este un semnal de alarma asupra incidentei diabetului, incidentei bolilor cardiovasculare, in general asupra incidentei bolilor cronice. Probabil ca este momentul ca noi toti sa ne mobilizam”.

in acelasi timp, prof. univ. dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste, directorul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”, a precizat ca „bolile cronice netransmisibile domina teritoriul clinic si, fara indoiala, interesul este destul de mare dupa cum se vede si din participarea numeroasa pe care o avem din toate domeniile medicale. Bolile cronice sunt cele care domina patologia si pentru ca supravietuirea omului modern este mai mare”.

De altfel, nevoia de educatie in ceea ce priveste sanatatea si preventia, care sa inceapa inca din gradinita, a fost subliniata de prof. univ. dr. Maria Mota, presedinte ales al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

in acelasi timp s-a adus in discutie si lipsa fondurilor alocate acestei categorii de afectiuni. a€œEu sunt foarte multumit, foarte incantat ca exista preocupare pentru bolile cronice netransmisibile. Pe de alta parte sunt foarte dezamagit pentru ca nu exista finantare pentru bolile cronice netransmisibile. Mie mi se pare ca exista aici un fel de prapastie intre comunitatea medicala care recunoaste in mod foarte clar nevoia unor programe nationale foarte agresive de preventie primara a acestor boli si guvernantii sau resursele financiare din sanatate”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Peter Manu, profesor la Hofstra University din Long Island, New York, in cadrul Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile.

Evenimentul a fost organizat sub egida Academiei Romane.

Partener principal al evenimentului: Astra Zeneca.

Parteneri: Abbott, Sanofi Aventis, Becel, Berlin-Chemie Menarini, Roche, Lilly, Bristol-Myers Squibb, Servier, Wörwag Pharma, Meda Pharma, NovaIntermed, Linde Oxigen Plus, Himalaya.

Parteneri media strategici: SanatateaTV.ro si ComunicateMedicale.ro.

Parteneri media: Hipocrate, MF, PaginaMedicala.ro, Medipedia, Info-Sanatate, Saptamana Medicala, i-medic.ro, Doctor Bun, InformatiaMedicala.ro, SfatulMedicului.ro, Formare Medicala, MedicpentruTine.ro, Medicalmanager.ro, GhidCabinet.ro, eMedic.ro, eJobs.

Management eveniment: Sanatatea Press Group

Articolul precedentMedicii romani dezbat problematica bolilor cronice netransmisibile
Articolul următorAPMGR:Producatorii de medicamente generice contesta taxa claw back