49 de pacienţi refugiaţi din Ucraina, cei mai mulți cu afecţiuni cronice, internați în spitalele din România

0
142

În prezent, sunt internaţi în spitalele din România 49 de pacienţi refugiaţi din Ucraina, cea mai mare parte dintre aceştia cu afecţiuni cronice.

„În ceea ce priveşte numărul de solicitări la ambulanţă acesta se situează tot în jurul valorii de sub 100 de solicitări pe zi. (…) Am avut o uşoară creştere la începutul săptămânii a numărului de prezentări la unităţile de primi urgenţă, undeva la 180 – 200 de persoane care s-au prezentat. După care, o scădere din nou. Astăzi, ultimele cifre, 183 de persoane s-au prezentat pentru asistenţă medicală la unităţile de primiri urgenţă, marea lor majoritate prin mijloace proprii”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, într-o conferință de presă.

Secretarul de stat a declarat că România ar putea prelua din Polonia, în situaţia în care este necesar, pacienţi refugiaţi din Ucraina.

„Suntem în legătură permanentă şi cu statele învecinate, în special Polonia, care are numărul cel mai mare de refugiaţi şi, în situaţia în care se impune, suntem pregătiţi şi să preluăm pacienţi spre a fi trataţi în România, dacă acest lucru va fi necesar. Situaţiile în care partenerii noştri din Polonia decid că este nevoie de transfer cred că ţin de organizarea locală. În schimb, avem în mod deosebit, din ce am văzut până acum, pacienţi oncologici, în special copii care au nevoie de diverse tipuri de îngrijire medicală. O parte dintre aceştia au şi plecat din Polonia către alte state europene. Acest mecanism se face printr-o colaborare permanentă între statele învecinate Ucrainei şi sub coordonarea Comisiei Europene, iar pacienţii au dreptul să aleagă în ce ţară vor merge”, a explicat secretarul de stat.

 

Articolul precedentAdriana Pistol: Observăm o creştere a numărului de cazuri COVID. Creşterea nu este foarte mare, dar este, totuşi, semnificativă
Articolul următorAdriana Pistol: Refugiați din Ucraina, internați cu sindrom diareic acut. Cazuri de rujeolă, confirmate în judeţele Bacău şi Satu Mare