4 mai „“ Ziua nationala a inimii

0
752

Ziua nationala a inimii, sarbatorita la 4 mai, reprezinta un bun prilej pentru a atrage atentia asupra faptului ca bolile cardiovasculare reprezinta, in continuare, principala problema de sanatate din Romania.

„in acest moment, 60% din decesele din Romania se datoreaza bolilor cardiovasculare. Mortalitatea provocata de bolile cardiovasculare in Romania este de trei ori mai mare decat cea provocata de cancer, care este in jur de 19%. Mai mult decat atat, mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauza, in Romania, a unei sperante de viata reduse, tara noastra avand una dintre cele mai reduse sperante de viata din tarile Uniunii Europene, atat la barbati, cat si la femei. Speranta de viata in Romania este cu circa zece ani mai redusa decat in Uniunea Europeana”, a declarat prof. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, pentru Ro Health Review.

„in ceea ce priveste legatura cu procentajul din PIB acordat sanatatii, relatia este una directa: mortalitatea cardiovasculara este una dintre cele mai mari in Romania in comparatie cu alte tari ale Uniunii Europene, iar procentajul alocat din PIB sanatatii este unul din cele mai mici”, dupa cum a declarat Dragos Vinereanu. Totodata, mortalitatea de cauza cardiovasculara a crescut la tineri (la cei sub 50 de ani), conform unui studiu desfasurat in tara noastra in perioada 2000–2016. Iar aceasta in special din cauza factorilor de risc major – hipertensiunii arteriale, dar si diabetului zaharat, fumatului, dislipidemiilor, factori care nu sunt controlati corespunzator.

in vara acestui an, Ministerul Sanatatii va lansa un apel pentru implementarea unui program de screening care are ca scop identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durata de cinci ani si un buget de 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170.000 de persoane ar urma sa beneficieze de screening, conform unui comunicat de presa.

Articolul precedentCabinetele de medicina de familie pot deschide cel mult doua puncte secundare de lucru
Articolul următor5 mai „“ Ziua mondiala a igienei mainilor