4 – 8 octombrie, Săptămâna dedicată conștientizării importanței donării de plasmă

0
348

Săptămâna dedicată conștientizării importanței donării de plasmă este marcată anul acesta, pe plan mondial, în perioada 4 – 8 octombrie.

În România, campania de conștientizare a importanței donării de plasmă este marcată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), în cadrul Săptămânii conștientizării importanței donării de plasmă.

„Plasma este cea mai mare componentă a sângelui uman, însumând aprox. 55 % din total sânge; conține apă (în proporție de 90%), săruri, enzime, anticorpi și alte proteine. Plasma este o resursă naturală rară și doar un procent foarte mic de persoane aleg să doneze plasmă pentru dezvoltarea unor terapii derivate din plasmă”, a scris Rozalina Lăpădatu, președinte APAA, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, plasma poate fi colectată în două moduri, astfel:
– Plasmă colectată direct de la donatori sănătoși, reprezentând 85% din total – o donare conține cca 800ml de plasmă;
– Plasmă recuperată în urma procesului de donare de sânge, reprezentând 15% din total – cca 280ml plasmă recuperată.

De asemenea, terapiile derivate din plasmă sunt medicamente unice, biologice, comparativ cu medicamente sintetice sau chimice, deoarece producția începe cu plasma, materie primă de proveniență biologică. De aceea, acestea nu pot fi înlocuite, neexistând alternativă terapeutică, se arată în postarea Rozalinei Lăpădatu.

Totodată, terapiile derivate din plasmă reprezintă unicul tratament pentru aproximativ 300.000 de pacienți la nivelul întregii Uniuni Europene, care suferă de imunodeficiențe primare și secundare, neuropatii, hemofilie, alte boli rare, boli autoimune, boli cronice etc.

Articolul precedentCNSU: Solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţia de Tocilizumabum, aprobată
Articolul următorIaşi: Spitalul Mobil de la Leţcani va redeveni operaţional