Rozalina Lăpădatu, președinte A.P.A.A.: Au ajuns farmaciile să pună afiș pe ușă: “Nu avem Euthyrox!”

0
370

De luni bune bolnavii cronici din România semnalează lipsa din farmacii a unor medicamente de care depinde viața lor. Medicamentele pe bază de levothyroxină (Euthyrox si Accu-Thyrox), metformin (Siofor, Glucophage, etc) și hidroxiclorochină (Plaquenil) sunt doar o parte dintre ele.

A.P.A.A. – Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune organizează astăzi un miting online pentru a trage încă un semnal de alarmă și a cere autorităților soluționarea acestei probleme.

Sănătatea Press Group a stat de vorbă cu doamna Rozalina Lăpădatu, președintele A.P.A.A.

Medicamentele a căror lipsă o semnalați și prin acest eveniment de cât timp lipsesc din farmacii?

Unele dintre ele de la sfârșitul anului trecut.

După părerea dumneavoastră, care sunt principalele cauze pentru care aceste medicamente lipsesc?

Principala cauză este lipsa de implicare a statului român și de a găsi soluții. Pentru că nu este posibil ca aceste medicamente să fie găsite în Ungaria la prețuri asemănătoare și în România nu! Deci principala cauză este (lipsa de implicare a – n.red.) statului de a gestiona orice fel de situație!

Pacienții vă semnalează aceste situații și vă povestesc și prin ce trec din cauza acestor lipsuri. Care ar fi cele mai grave situații care v-au fost semnalate?

Orice bolnav cronic are nevoie de medicația de suport. Nu poți trăi fără ea. Pur și simplu cum să trăiești daca tu nu ai glandă tiroidă pentru că te-ai operat fără Euthyrox care compensează lipsa hormonilor? Cum o persoană cu diabet 2 să trăiască fără metformin care e medicația de bază? Păi nu face o criză de hiperglicemie?

Culmea este că recomandarea medicilor, societăților medicale, a tuturor este să nu se renunțe la terapii, pacienții să-și facă în continuare terapiile! Cu ce să și le facă? Pacienții care au nevoie de hidroxiclorochină… toată hidroxiclorochina se duce la COVID! De atâta timp semnalez acest lucru și până la acest moment statul român n-a avut capabilitatea și capacitatea să găsească o soluție pentru pacienții cu boli autoimune, pacienții cronici care au indicație pentru acest medicament! Deci nu se poate, e noaptea minții! Și mai și văd la televizor că primul ministru dă hidroxiclorochină în Republica Moldova! Să dea! Dar să dea și la pacienții români!

Și în acest context, vreuna dintre autoritățile vizate de mitingul online din această seară a avut vreo reacție până acum? A încercat cineva să vă contacteze?

Da, pentru că eu am tot făcut memorii la Ministerul Sănătății și am primit răspunsuri. Și am primit de exemplu la hidroxiclorochină că donațiile sunt toate pentru COVID, nu se pot da către pacienții cu boli autoimune. N-am primit niciodată de la Ministerul Sănătății vreun răspuns în care să se prezinte o soluție la o problemă pe care o semnalăm! Ni se răspunde că așa e legislația sau așa e contractul de donație. Deci, haideți să depășim chestia asta că deja devine obositoare! Nu-i posibil așa ceva! Deci toate răspunsurile, ați văzut toate comunicatele de presă ale Ministerului Sănătății cu lipsa Euthyrox, sunt provocate de faptul că am tot trimis memorii. Și ei dau comunicate. Vi se pare că s-a soluționat vreo problemă? Îmi dă un comunicat în care îmi spune câte medicamente au intrat în țară, iar pacienții … Intrați pe pagina evenimentului și vedeți comentariile lor!

Nu ințeleg, adică noi le spunem de atâtea luni că nu găsim și ei ne spun că se aduc! Hai o lună, două, trei… dar când pui mâna pe instrumentele statului pe care le ai și faci o analiză, și faci o anchetă, și faci o investigație și afli de ce nu se găsesc și vii cu soluții concrete, nu cu comunicate de presă? pentru că oamenilor nu le țin de foame comunicatele de presă!

Deci nu se poate! Au ajuns să mă sune oameni din Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din Agenția Medicamentului să mă roage să-i ajut să-și găsească Euthyrox!

Ați făcut memorii, faceți și acest miting online…

Am dat la declarații de m-am săturat, că am apărut în toată presa în trei săptămâni spunând aceleași lucruri. Nu se întâmplă nimic! Deci nu sunt sensibili la nimic! Oamenii au trimis zeci de mailuri către lipsă medicamente, către Ministerul Sănătății și către ANM. Au făcut petiții, le-a ignorat toată lume, au ajuns să scrie la președinție. Deci sunt disperați, nu mai știu unde să se adreseze și ce să facă. Nimeni, dar nimeni nu-i ajută cu nimic. Și toți politicienii apar zâmbind la televizor și ne spun cât de minunat este controlată criza cu coronavirusul. Și noi murim de alte boli!

Ați luat în calcul varianta unei acțiuni în justiție împotriva statului?

Am văzut comentarii în rândul pacienților că vor să dea statul în judecată. Nu știu să vă spun… eu nu ca și Asociație, eu încă nu am inițiat o astfel de acțiune, dar am văzut pacienți care au anunțat că vorbesc cu avocați ca să dea statul în judecată.

Am ajuns în situația în care pur și simplu nu știm ce putem să facem pentru că nu se întâmplă nimic. Auzim doar vorbe goale, n-am văzut o soluție! Ca statul român să vină cu o soluție. Să spună ok, am luat notă, oamenii aștia au o problemă, ne-am hotărât să o rezolvăm așa…

Știți să se fi organizat rețele de întrajutorare care să aducă medicamentele din afară?

Acum e un pic complicat să organizezi ceva de genul ăsta pentru că toate statele sunt închise, circulația în toată Europa e limitată, e foarte greu să aduci altceva din afară. Dar mi-a scris cineva în privat și mi-a zis: “Eu pot să aduc din Ungaria”. Dar de ce în Ungaria este și în România nu este? Mai comenta pe un grup mai devreme un pacient că nu se găsește Neotigason și a comentat cineva “Păi se găsește în Ungaria!” Dar de ce toate sunt în Ungaria și în România nu sunt? Când se preocupă statul român de binele cetățenilor lui? Când?

În perioadă de pandemie, când trebuie să stăm acasă și să ne ferim, bolnavii cronici aleargă din farmacie, în farmacie cu rețeta în mână. O categorie foarte expusă de oameni. Ați văzut că au ajuns farmaciile să pună afiș pe ușă: “Nu avem Euthyrox!” Nu e normal așa ceva, deci pur și simplu nu e normal să se întâmple așa ceva!

Eu mi-am pierdut orice speranță. Eu fac mitingul la rugămintea pacienților. Eu nu mai am nicio speranță că cineva va răspunde… nu că va răspunde, că cineva va găsi o soluție. Pentru că nu mă interesează ce răspunde și ce spune fiecare. Mă interesează soluții, nu poveștile lor. Eu mă îndoiesc că cineva va găsi o soluție sau își va bate capul cu așa ceva.

Dar credeți că își vor asuma pierderile de vieți cauzate de lipsa medicamentelor?

Nu, nu-și vor asuma nimic. Suntem o altă statistică.

Articolul precedent431 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus confirmate în România în ultimele 24 de ore
Articolul următorApel pentru medicina de ambulatoriu – Colegiul Medicilor din Municipiul București semnalează lipsa mijloacelor de protecție