Tratamentul cu plasma al bolnavilor de coronavirus: Centrul de Transfuzie București a făcut primele recoltări

0
167

Ministerul Sănătății a anunțat că marți dimineață au avut loc primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19,  în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziția spitalelor.

Ministerul Sănătății a anunțat că plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19)  se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc câteva criterii.

Un prim criteriu este acela de a se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de ATI.

De asemenea, un alt criteriu este acela de a prezenta o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

Un alt criteriu al administrării de plasma este acela de a fi ventilat mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).

Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

În acest moment sunt trei aparate  pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății  în București, Timișoara și Iași.

“Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților.

În acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasma”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Articolul precedentEurostat: Locurile de muncă din România, cele mai periculoase din Uniunea Europeană
Articolul următorPatru județe și Bucureștiul, aproape 44% dintre cei infectați cu noul coronavirus