SUA: Un studiu clinic testează un medicament contra arsurilor gastrice în tratamentul COVID-19

0
98

Lista tot mai mare a posibilelor tratamente pentru noul coronavirus include un candidat puțin probabil: famotidina, medicament utilizat în tratarea arsurilor gastrice, ulcerului gastroduodenal sau al sindromului Zollinger-Ellison.

Pe 7 aprilie, primii pacienți cu COVID-19 de la spitalui Northwell Health din New York au primit famotidină intravenos, într-o doză de 9 ori mai mare decât cea recomandată pentru arsuri gastrice, relatează publicația Science.

Acest studiu clinic s-a desfășurat la început în cea mai mare discreție pentru ca spitalul să-și poată asigura stocul de medicamente necesar studiului înainte ca alte spitale sau Guvernul să înceapă să le cumpere.

Ad in title

„Dacă vorbeam de acest tratament prea devreme, rezervele de medicament ar fi dispărut”, a spus Kevin Tracey, fost neurochirurg responsabil de departamentul de cercetare al spitalului.

Până sâmbătă, 187 de pacienți infectați cu coronavirus au luat parte la studiul clinic, inclusiv mulți conectați la ventilatoare. Studiul urmează să includă un total de 1.174 de pacienți.

Șeful echipei de cercetători a spitalului este încrezător în rezultatele acestui medicament, dar nu dorește să ofere mai multe detalii până nu vor fi disponibile rezultatele preliminare în cazul primilor 391 de pacienți. „Vom ști dacă funcționează în câteva săptămâni”, a declarat Kevin Tracey.

Legătura dintre famotidină și pacienții infectați cu coronavirus a fost menționată prima data de medicul infecționist Michael Callahan, care a participat la combaterea mai multor epidemii, printre care SARS și gripa aviară.

În momentul în care a izbucnit epidemia de coronavirus, medicul se afla în China, și a mers la Wuhan unde a observat că mulți dintre supraviețuitori erau săraci.

După ce au revizuit dosarele a 6.212 pacienți vindecați de Covid-19, medicii au observat că mulți dintre aceștia sufereau de arsuri gastrice și utilizau famotidina, în locul unor medicamente similare dar mai scumpe, precum cele care conțin omeprazol.

Ca rată de deces, aproximativ 14% dintre pacienții care utilizau famotidină au murit, comparativ cu 27% în cazul celor care nu luau medicamentul.

Cercetătorii au atras atenția că acest studiu nu este încă semnificativ din punct de vedere statistic.

Articolul precedentHong Kong: Un înveliș antiviral care poate proteja suprafețele până la 90 de zile va ajunge în magazine în ma
Articolul următorStudenții din Sănătate cer recunoașterea întregului parcurs didactic la nivel național și la european