Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: Nu limitați accesul bolnavilor de cancer la tratament!

0
695

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a transmis un comunicat de presă prin care își exprimă îngrijorarea față de prevederile Ordinului comandantului acțiunii Secretar de stat, șef al departamentului pentru Situații de Urgență 74553/7.04.2020, care modifică ordinul 74527/ 23.03.2020.

Potrivit FABC această modificare a fost făcută „în sensul limitării agresive a situațiilor medicale care pot fi considerate urgențe, și astfel pot beneficia de tratament, pe perioada stării de urgență. Reiterăm, în acest context, avertismentul că, în lipsa unor protocoale clare și a unor măsuri luate imediat, pacienții oncologici sunt condamnați la moarte.

Un studiu publicat recent, bazat pe primele date disponibile din China, a demonstrat că pacienții oncologici infectați cu COVID-19 prezintă un risc de 3,5 ori mai ridicat de a ajunge la ventilație mecanică, terapie intensivă sau deces, comparativ cu pacienții care nu suferă de cancer. În aceste condiții, este vitală continuarea accesului la tratamentul de care au nevoie, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau chirurgie, și în condiții de siguranță sporite, se arată în comunicatul citat.

„Tratamentele și investigaţiile specifice sunt amânate acum pe termen nelimitat – motiv de disperare în rândul pacienților, care simt că le este luată șansa la supraviețuire. Se tem de coronavirus, de a fi un număr pe lista de decese a Ministerului Sănătății, în care cancerul apare drept ”co-morbiditate”. Dacă până acum însă, în condiții de risc medical și în ciuda recomandărilor de izolare, își asumau condițiile riscante de deplasare la unitățile medicale care încă îi mai primeau pentru tratament, de azi înainte, li se răpește chiar și această șansă. Trebuie acționat ACUM și trebuie acționat HOTĂRÂT!”, a explicat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, potrivit aceleiași surse.

„În manifesto-ul redactat în urmă cu o săptămână, FABC solicita o serie de măsuri pentru a îmbunătăți situația pacienților oncologici. Astăzi, Cezar Irimia lansează un apel disperat pentru dreptul la o șansă de supraviețuire”, mai precizează sursa citată.

Articolul precedentÎncă un deces cauzat de COVID-19, totalul urcă la 210
Articolul următorÎncă cinci persoane infectate cu noul coronavirus au murit