Streinu-Cercel: Ne așteaptă patru luni grele; primul vârf epidemic, după Paște

0
556

Intrarea masivă în țară a românilor veniți din zonele de risc din Europa va determina o înmulțire a cazurilor de Covid-19, iar îmbolnăvirile vor fi cu potențial sever, avertizează profesorul Adrian Streinu Cercel.

Directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” spune că un prim vârf al epidemiei se va înregistra după Paște, urmare a întâlnirilor în familie.

„Primul vârf al epidemiei de coronavirus va fi după Paște. Avem două valuri care vor fi foarte active. Primul după Paștele catolic, al doilea după Paștele ortodox. Se adună familia la masă. Acest lucru fiind cunoscut, calculele sunt ușor de estimat. Dacă punem alături de această întrunire familială un interval de 7-8 zile, cât este incubația medie, vom avea vârfuri de apariție a incidenței îmbolnăvirilor. Ne așteptăm să apară îmbolnăvirile. Vor fi cu un potențial sever”, a declarat Adrian Streinu-Cercel la un post de televiziune.

Directorul Institutului „Matei Balș” a recomandat tinerilor să evite să circule și să nu intre în contact cu părinții și bunicii, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului, cei în vârstă fiind cei mai afectați.

„Cum se traduce povestea asta în viața de zi cu zi? Trebuie să ținem cont că avem copii, adulți tineri și mai puțin tineri și avem persoane în vârstă. Acest virus ne-a spus că nu se atinge prea mult de copii și oamenii tineri, dar are o problemă cu cei în vârstă. Trebuie să-i protejăm pe cei în vârstă. Trebuie să limităm circulația celor tineri. Tinerii nu trebuie să-și viziteze părinții, bunicii, străbunicii. Dacă vor să-i ajute, le cumpără cele necesare și le lasă bagajele la ușă”., a făcut apel Adrian Streinu Cercel.

Medicul estimează că într-un an și jumătate virusul ar urma să afecteze 80% din populație.

 

 

Articolul precedentAlte 17 persoane depistate cu COVID -19. Numărul cazurilor a ajuns la 277
Articolul următorOrban: Stocurile de echipamente erau zero, spitalele trebuie pregătite