Obiceiul de a face o plimbare zilnică ar putea ajuta la prelungirea vieții persoanelor în vârstă. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego.

Aceștia spun că o scurtă plimbare între 2.100 de pași și 4.500 de pași a redus cu 38% riscul decesului provocat de bolile cardiovasculare. Un alt studiu a arătat că persoanele de vârstă mijlocie care se plimbă mai mult prezintă un risc mai mic de diabet și hipertensiune arterială.

Studiul a analizat 6.000 de femei cu vârsta medie de 79 de ani. Cercetătorii au descoperit că femeile care au făcut între 2.100 și 4.500 de pași erau mai sănătoase decât cele care au făcut mai puțin de 2.100. Femeile în vârstă care au parcurs mai mult de 4.500 de pași și-au redus riscul de îmbolnăvire cu 48%.

„În ciuda credințelor populare, există puține dovezi că oamenii trebuie să realizeze 10.000 de pași zilnic pentru a obține beneficii cardiovasculare din mers. Făcând mai mulți pași [decât normal] pe zi – chiar și câțiva mai mulți – este realizabil. Și numărul de pași este un mod ușor de înțeles de a măsura cât de mult ne mișcăm. Să stai în picioare în loc să stai jos este bine pentru inima ta.”, a afirmat prof. Andrea LaCroix, citată de Daily Mail.

Într-un alt studiu, Universitatea din Massachusetts a analizat beneficiile mersului pe jos la persoanele de vârstă mijlocie. Două mii de persoane echipate cu dispozitive speciale au fost monitorizate de cercetători. Rezultatele testului au arătat că cei care au făcut cei mai mulți pași pe zi pe o durata medie de nouă ani aveau un risc de diabet cu 43% mai mic. De asemenea, au avut un risc cu 31% mai scăzut de hipertensiune arterială, comparativ cu cei care efectuaseră mai puțini pași.

Exercițiile fizice regulate scad riscul de diabet și boli cardiovasculare

„Diabetul și hipertensiunea arterială nu sunt inevitabile. Schimbările de stil de viață sănătoase, precum atingerea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase, îmbunătățirea dietei și creșterea activității fizice pot contribui la reducerea riscului de diabet. Acest studiu arată că mersul este o terapie eficientă pentru a scădea riscul, a spus dr. Robert H. Eckel, fost președinte al American Heart Association.

Rezultatele studiului au arătat că fiecare interval de o mie de pași a dus la un risc mai mic de obezitate cu 13%. Cei care au avut cel mai mare număr de pași au avut 61% mai puține riscuri să devină obezi, comparativ cu femeile care au mers cel mai puțin.

Un alt studiu recent realizat pe aproape 15.000 de britanici a arătat că cei care au făcut efort timp de două ore și jumătate pe săptămână și-au redus semnificativ riscul de deces în următorii 13 ani.
Cercetătorii au descoperit că în cazul celor care nu obișnuiau să facă mișcare înainte, riscul de moarte timpurie a scăzut, dar beneficiile au fost cele mai mari pentru cei care făcuseră deja exerciții și au devenit și mai activi în timp. Riscul lor de moarte timpurie a scăzut cu 42%.