30 mai, Ziua Mondială a Sclerozei Multiple

0
116

Ziua Mondială a Sclerozei Multiple este marcată în fiecare an la 30 mai.

Acest demers a fost instituit în anul 2009 de Federaţia Internaţională a Sclerozei Multiple (MSIF), formată din 47 de organizaţii din întreaga lume şi desfăşurând relaţii de colaborare cu numeroase alte structuri similare, conform www.msif.org. Federaţia, cu sediul în capitala Marii Britanii, desfăşoară programe şi activităţi menite să sprijine prin schimbări pozitive viaţa celor peste 2,8 milioane de persoane la nivel mondial care se confruntă cu acest tip de afecţiune. Oferă, de asemenea, numeroase resurse gratuite pentru a-i ajuta pe toţi cei care au de înfruntat zi de zi provocările generate de această afecţiune.

Sunt organizate, anual, evenimente distincte sau în cadrul unor campanii bine definite, la nivel naţional şi internaţional pentru creşterea gradului de conştientizare publică privind scleroza multiplă şi pentru o mai bună implicare socială a factorilor decizionali şi a comunităţii în ansamblu sau la nivel individual în sprijinirea celor care au nevoie în gestionarea unei astfel de provocări.

Tema Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple pentru 2020-2023 este „Conexiuni”. Campania se referă la construirea conexiunii comunitare, a auto-conexiunii și a conexiunilor cu îngrijirea de calitate.

În anul 2021, pe fondul încercărilor uriaşe generate de pandemia cu noul coronavorius, această zi importantă a fost marcată sub denumirea: ”Mă conectez. Ne cunoaştem.”, organizată, în ţara noastră, în colaborare cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România (APAN). Alegerea acestei teme a constituit o reală oportunitate pentru a stabili o conexiune importantă cu autorităţile, cu instituţiile care au în responsabilitate îngrijirea persoanelor cu scleroză multiplă. Campaniile la nivel naţional sunt organizate şi în colaborare cu un grup de lucru internaţional, fiind vorba, printre altele de participarea la platforme internaţionale comune de conştientizare publică şi de cooperare în materie de programe de instruire, conform https://www.afectiuni-neurodegenerative.ro/. Pentru marcarea acestei zile, în 2021, au fost organizate seminarii online, mese rotunde, o sesiune de instruire pentru asistenţii medicali sub denumirea ”MS Nurse PRO”, parte a Conferinţei Europene EMSP (9-11 iunie 2021) care a fost dedicată asistenţei – ”Îngrijirea SM într-o lume în schimbare”, conform sursei citate.

Scleroza multiplă reprezintă una dintre cele mai comune afecţiuni ale sistemului nervos central (creier şi măduva spinării), provocând dizabilitate la nivelul organismului. La nivel mondial, aproximativ 2,8 milioane de oameni au scleroză multiplă, conform https://worldmsday.org. Majoritatea persoanelor cu scleroză multiplă sunt diagnosticate la vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Afecțiunea este de două până la trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați.

În România sunt peste 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această patologie, conform https://spitalulsfantulsava.ro/.

Articolul precedentSpitalul ”Victor Babeș” Timișoara: Ce este pleurezia? Ce complicații poate produce „apa la plămâni”
Articolul următorVariola maimuţei, risc moderat pentru sănătatea publică globală, a transmis OMS