29 octombrie, Ziua Mondială a Accidentului vascular cerebral

0
374

Ziua Mondială a Accidentului vascular cerebral este marcată anual în data de 29 octombrie, cu scopul creșterii gradului de conștientizare a acestei afecțiuni.

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă. Fără sânge, celulele creierului pot fi deteriorate sau pot muri, potrivit https://www.world-stroke.org/.

Aceeași sursă arată că peste 13 milioane de oameni vor avea în fiecare an un accident vascular cerebral și aproximativ 5,5 milioane de oameni vor muri ca urmare a acestui AVC.

Impactul accidentului vascular cerebral poate fi pe termen scurt și lung, în funcție de ce parte a creierului este afectată și de cât de repede este tratată. Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral se pot confrunta cu dizabilități ample, inclusiv dificultăți de mobilitate și de vorbire, precum și modul în care gândesc și simt.

Accesul rapid la tratament salvează vieți și îmbunătățește recuperarea. Dacă se observă semne de accident vascular cerebral, recomandarea este de a suna imediat pentru ambulanță.

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, ducând la lipsa de oxigen, leziuni ale creierului și pierderea funcției. Cel mai frecvent este cauzată de un cheag aflat într-o arteră care furnizează sânge la creier, o situație cunoscută sub numele de ischemie. De asemenea, poate fi cauzată de hemoragie atunci când un vas spart determină scurgerea sângelui în creier. Accidentul vascular cerebral poate provoca leziuni permanente, inclusiv paralizie parțială și afectarea vorbirii, înțelegerii și memoriei. Amploarea și localizarea daunelor determină severitatea accidentului vascular cerebral, care poate varia de la minim la catastrofal.

Accidentul vascular cerebral a atins deja proporții epidemice. La nivel global, 1 din 4 adulți cu vârsta peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral de-a lungul vieții. 13,7 milioane de oameni din întreaga lume vor avea primul accident vascular cerebral în acest an și cinci milioane și jumătate vor muri ca urmare. Tendințele actuale sugerează că numărul de decese anuale va crește la 6,7 ​​milioane anual fără măsuri adecvate, potrivit https://www.world-stroke.org/.

AVC este principala cauză de deces și dizabilități la nivel global, cu 116 milioane de ani de viață sănătoasă pierduți în fiecare an din cauza bolii.

Accidentul vascular cerebral afectează în mod disproporționat persoanele care trăiesc în țări sărace în resurse. Din 2000 până în 2008, ratele generale de incidență a accidentelor vasculare cerebrale în țările cu venituri mici și medii au depășit cu 20% ratele de incidență observate în țările cu venituri mari. Astăzi, doi din trei persoane care suferă de un accident vascular cerebral trăiesc în țări cu venituri mici și medii, potrivit sursei citate.

Unul dintre principalele procese ale bolii care duc la accident vascular cerebral este ateroscleroza. Incidența accidentului vascular cerebral crește semnificativ odată cu vârsta. Există mulți alți factori de risc, inclusiv consumul de tutun, inactivitatea fizică, alimentația nesănătoasă, consumul dăunător de alcool, hipertensiunea arterială, fibrilația atrială, nivelurile crescute de lipide din sânge, obezitatea, sexul masculin, dispoziția genetică și factorii psihologici

Datele existente arată că infecția cu SARS-CoV-2 crește riscul de accident vascular cerebral. Acest lucru ete valabil și pentru persoanele mai tinere și pentru cei fără alți factori de risc de accident vascular cerebral.

Articolul precedentAproape 91.000 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză. Datele CNCAV
Articolul următorStudiu: Un medicament antidepresiv poate reduce riscul de a face o formă gravă de COVID-19