26 iunie: Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri

0
370

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri este marcată, în fiecare an, la 26 iunie; dată a fost stabilită de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 42/112 din 7 decembrie 1987 cu scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la problema majoră pe care o reprezintă abuzul și traficul ilicit de droguri pentru sănătate.

În România, conform raportului elaborat de Agenția Națională Antidrog (ANA) în anul 2021, la nivel național, 2484 de persoane au beneficiat de servicii medicale de urgență în urma consumului de substanțe psihoactive, aproximativ jumătate dintre solicitări fiind înregistrate pe fondul consumului și s-au înregistrat 25 de decese – transmite Institutul Național de Sănătate Publică(INSP) într-un comunicat alături de statitici referitoare la acest fenomen care afectează mai ales tinerii din țară.

OMS: „Dependența de droguri este o afecțiune medicală care merită tratată”

„Astăzi este Ziua Internațională împotriva abuzului de droguri și traficului ilicit.
Stigmatul împotriva persoanelor care consumă droguri face mai puțin probabil să caute ajutor.
Iată cum poți ajuta:
  • Fii milos
  • Amintește-ți că dependența de droguri este o afecțiune medicală care merită tratată
  • Nu rămâne tăcut atunci când o persoană care consumă droguri este tratată în moduri judecătorești” – transmite Organizația Mondială a Sănătății(OMS), cu acest prilej.

 

Zeci de milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza afecțiunilor cauzate de consumul de droguri

Adicția este o condiție medicală care afectează creierul și schimbă comportamentul. Persoanele care suferă de dependență de droguri au adesea una sau chiar mai multe probleme de sănătate asociate, precum afecțiuni pulmonare, cardiace, accidente vasculare cerebrale, cancere sau afecțiuni mintale (anxietate, depresie, etc).

Consumul de droguri poate să crească riscul de contractare a unor boli infecțioase, precum HIV, hepatită B și hepatită C în situația în care drogurile sunt administrate folosind aceeași seringă și să determine adoptarea unor comportamente la risc (ex: act sexual neprotejat).. Folosirea de droguri ilicite influenţează capacitatea de conducere auto pe drumurile publice fapt ce crește riscul accidentelor produse de persoane care folosesc aceste substanţe. Consumul de droguri se asociază cu violenţa domestică, ce poate îmbrăca diferite aspecte: agresiune fizică, agresivitate verbală și psihologică, abuz sexual, constrângere economică, toate acestea  putându-se manifesta atât in familie cât și în relaţia cu alte persoane.

Abordarea terapeutică a adicției reprezintă o provocare, deoarece implică echipe multidisciplinare care să ia în considerare atât afecțiunile existente, consecințele acestora pe termen lung cât și susținerea în timp a rezultatelor pozitive obținute. Persoanele afectate de adicție întâmpină probleme în ceea ce privește oprirea sau controlul consumul de droguri, chiar dacă știu că acestea sunt dăunătoare. Depășirea dependenței nu este o simplă încercare de a rezista tentației sau o chestiune de voință, recuperarea implicând tratament medicamentos pentru a depăși nevoia de a consuma drogul și sevrajul, dar și alte forme de terapie.

Pe termen lung trebuie avute în vedere atât prevenirea recăderii și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri cât și menţinerea motivaţiei privind reintegrarea socială a persoanei afectate de consumul de droguri, prin asigurarea de activităţi de educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă şi orientare profesională.

Chiar dacă necesită măsuri complexe, recuperarea rămâne posibilă

„Lipsa de cunoștințe despre droguri și consecințele utilizării acestora rămân printre factorii principali care cresc vulnerabilitatea oamenilor. Acordarea de suport în special tinerilor, dar nu numai, – pentru a evita începerea utilizării substanțelor psihoactive, reprezintă modalitatea de prevenție cea mai indicată. Obiectivul principal al prevenției inițierii consumului acestor substanțe este de a asigura o dezvoltare sănătoasă a copiilor și tinerilor, astfel încât aceștia să își dezvolte abilitățile și potențialul pentru a deveni membri sănătoși, activi în comunitate și societate” -transmite INSP.

Articolul precedentConsiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” a decis continuarea protestelor
Articolul următor12 pacienți au beneficiat de transplant în acest weekend