2,52% din populația României nu are niciun medic de familie în localitatea de reședință

0
618

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a dat publicității patru hărți care arată nivelul accesului cetățenilor români la serviciile de asistență medicală primară.

Potrivit cifrelor publicate de FNPMF, 328 de comune nu au niciun medic de familie, iar 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au niciun medic de familie în comuna în care locuiesc. Din 1.414 de localități (comune și orașe) lipsesc 2.187 de medici de familie, în timp ce doar 1.496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie.

În același timp, 271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă. Cel mai mare excedent este în municipiul București, urmat de alte centre universitare.

Demersul este al doilea de acest tip, după ce hărțile publicate în decembrie 2019 s-au dovedit incomplete.

”Pe 20 decembrie 2019 am publicat ceea ce credeam că sunt cele două hărți ale localităților unde nu există deloc medici de familie și unde nu sunt suficienți medici de familie, raportat la populația existentă. Răspunsurile colegilor medici de familie din țară ne-au arătat că datele pe care le-am folosit atunci, primite de la CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, erau incomplete. Așadar am trimis din nou solicitări în baza Legii accesului la informații de interes public, de data aceasta la CASA OPSNAJ. Iar colegul nostru, dr. Catalin Petrencic, a adunat localitate cu localitate numărul cetățenilor de pe siteul Institutul Național de Statistică și a comparat cu datele primite de la CNAS. Ceea ce a rezultat sunt patru hărți care ne arată accesul cetățenilor români la serviciile de asistență medicală primară.”, se arată în postarea publicată de organizație pe o rețea socială.

Cele patru hărți contabilizează: localitățile fără nici un medic de familie (http://tiny.cc/harta-fara-MF), localitățile cu deficit de medici de familie (http://tiny.cc/harta-deficit-MF), harta localităților cu necesar acoperit de medici de familie (http://tiny.cc/harta-MF) și harta localităților cu excedent de medici de familie (http://tiny.cc/harta-excedent-MF).

Linkurile către aceste documente și mai multe detalii despre cele patru hărți sunt disponibile în materialul FNPMF care poate fi descărcat de pe siteul http://fnpmf.ro/

Articolul precedentUn director de spital din metropola chineză Wuhan a murit din cauza coronavirusului
Articolul următorCopiii crescuți de bunici sunt predispuși la obezitate