24 septembrie: Ziua Internationala a Dislipidemiei Familiale

0
57

Ziua Internationala a Dislipidemiei Familiale este marcata in fiecare an pe 24 septembrie, la initiativa Fundatiei FH (Familial Hypercholesterolemia).

Astfel, se urmareste atragerea atentiei, pe plan international, asupra maladiei, informand si educand comunitatea, pentru a creste gradul deconstientizare a riscurilor dislipidemiei familiale, mai precis, a nivelurilor foarte ridicate de colesterol rau (LDL-colesterol): predispozitia pentru boli cardiovasculare, ateroscleroza, boala vasculara periferica, pancreatita acuta.

Dislipidemia familiala este o afectiune cauzata de gene defecte, asadar mostenita, care impiedica metabolizarea sau eliminarea excesului de colesterol rau (LDL colesterol). Nivelurile ridicate de LDL colesterol reprezinta factori de risc pentru aparitia prematura a bolilor cardiovasculare, precum infarcturi, accidente cerebrale sau ingustarea valvelor cardiace, conform Fundatiei FH.

Spre deosebire de celelalte tipuri de dislipidemii, care sunt asociate cu alte afectiuni, in cazul dislipidemiilor familiale, stilul de viata si, implicit dieta, nu constituie factori care influenteaza aparitia afectiunii.

Articolul precedentBeneficiile alaptarii pentru bebelus si mama
Articolul următorSpitalul Judetean Buzau risca sa se inchida. Medicii spun ca vor demisiona in masa