24 martie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

0
100

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei este marcată, în fiecare an, la 24 martie, cu scopul de a atrage atenţia asupra cauzelor acestei boli, dar şi de a transmite informaţii referitoare la prevenţia şi tratamentul acesteia.

Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.

În 1995, ziua de 24 martie a fost recunoscută oficial ca zi mondială de luptă împotriva TBC, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fundaţia Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga, precizează OMS.

Tema din 2023 a Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este „Yes! We can end TB!”/”Da! Putem pune capăt TB!”, aceasta având drept scop adoptarea mai rapidă a noilor recomandări ale OMS, adoptarea de inovaţii, acţiuni accelerate şi colaborarea multisectorială pentru combaterea epidemiei de tuberculoză, conform OMS.

„Anul acesta este important, prin oportunităţile de a creşte vizibilitatea şi a spori angajamentul politic la Reuniunea la nivel înalt a ONU din 2023 privind tuberculoza. OMS va lansa, de asemenea, un apel la acţiune cu partenerii, cerând statelor membre să accelereze lansarea noilor scheme de tratament mai scurte, recomandate de OMS, pentru tuberculoza rezistentă la medicamente”, precizează site-ul OMS.

Potrivit sursei citate, majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de TBC trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, dar TBC este prezentă în întreaga lume.

În 2023 trebuie adusă în atenţie activitatea de a pune capăt tuberculozei şi suferinţei pe care aceasta o provoacă milioanelor de oameni, dar şi pentru a solicita îngrijire cuprinzătoare şi echitabilă pentru cei afectaţi. Reuniunea la nivel înalt a ONU din 2023 privind tuberculoza, de la Adunarea Generală din septembrie, va reuni şefi de stat şi va oferi ocazia de a mobiliza actorii politici şi sociali în respectarea angajamentului de a accelera lupta împotriva acestor boli străvechi.

„Este responsabilitatea noastră colectivă să eliminăm inegalităţile în ceea ce priveşte tratamentul pentru a pune capăt acestei boli care poate fi prevenită şi vindecată”, transmite OMS.

Activităţile de luptă împotriva tuberculozei vizează oferirea de servicii potrivite, asigurarea unui mediu sigur, metode de tratament egale şi prevenţia prin screening. „Sărăcia, subnutriţia, condiţiile precare de viaţă şi de muncă, printre altele, afectează modul în care oamenii se îmbolnăvesc, dezvoltă TBC şi fac faţă cerinţelor tratamentului (inclusiv medical, financiar şi social) şi influenţează rezultatele în materie de sănătate cu care se confruntă. Astfel, progresul în combaterea tuberculozei şi a factorilor ei nu poate fi realizat doar de sistemul de sănătate, ci necesită un angajament politic ferm la cel mai înalt nivel, o colaborare multisectorială puternică (dincolo de sectorul medical) şi un sistem eficient de responsabilitate.”, precizează site-ul OMS.

În România, în urmă cu cinci ani a fost demarat un program de screening împotriva tuberculozei, derulat prin Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Prin aceste acţiuni se promovează incluziunea socială, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare, prin creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente.

Totodată, se pune accent pe derularea unor activităţi de susţinere şi asistenţă, inclusiv subvenţii, pentru persoane din grupurile vulnerabile, completate de activităţi de informare, educare şi conştientizare a grupului ţintă, precum şi pe organizarea de programe de formare în vederea asigurării unui nivel de competenţe îmbunătăţit al profesioniştilor implicaţi în prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnosticul şi tratamentul precoce al tuberculozei, scrie site-ul https://screeningtb.ro/.

Articolul precedentInstitutul „Marius Nasta”, gazda evenimentului „Update on nontuberculous mycobacteria pulmonary disease”
Articolul următorINSP: România continuă să ocupe primul loc în UE la numărul de cazuri noi de tuberculoză şi recidive