Activitatea gripala a scazut din in ce mai mult in ultima perioada, arata cel mai recent raport al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica. Totusi, in ciuda reducerii numarului de imbolnaviri, de la inceputul sezonului, 196 de oameni au murit in urma complicatiilor provocate de virusul gripal. Ultimul deces in cazul unei fetite de 11 ani, din judetul Iasi, a fost confirmat astazi.

Potrivit raportului CNSCBT, in intervalul 1-7 aprilie, numarul de cazuri de infectii respiratorii acute a fost de 73.041, cu 6,2% mai mic decat in saptamana anterioara, iar la nivel national s-au inregistrat 419 de cazuri de gripa clinica. Judetele cu cele mai multe cazuri de imbolnaviri sunt: Prahova, Olt, Iasi, Caras-Severin, Arges, Cluj si Constanta. Totodata, s-au inregistrat noua cazuri de infectii respiratorii acute severe, cu sapte mai putine decat saptamana precedenta.

in acest sezon au fost confirmate 2.239 de cazuri de gripa, din care cele mai multe (1.194) au fost cu virus A(H1). Obiectivul autoritatilor ramane reducerea numarului de cazuri severe si de decese cauzate de gripa. Reprezentantii CNSCBT atentioneaza ca este necesara in continuare respectarea recomandarilor care vizeaza evitarea aglomeratiilor, prezentarea la medic, triajul epidemiologic in colectivitate, igiena corespunzatoare, limitarea accesului vizitatorilor in spitale, purtarea echipamentului de protectie si vaccinarea. Se mai precizeaza ca limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in sectiile cu risc, va fi suspendata la recomandarea directiilor de sanatate publica, in functie de situatia epidemiologica existenta la nivel local.

Pana la data de 7 aprilie 2019, au fost vaccinate antigripal 1.329.448 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.