19 august – Ziua Mondială pentru Asistenţă Umanitară. Două decenii de la tragedia din Irak

0
298
foto: United Nations

Principiile care guvernează activitatea asistenţilor umanitari sunt: umanitate, imparţialitate, neutralitate și independenţă.

Ziua Mondială pentru Asistenţă Umanitară este marcată, anual, la data de 19 august, fiind stabilită de către Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008 şi marcată în premieră un an mai târziu, potrivit un.org.

Data de 19 august nu a fost aleasă întâmplător: în 2003 aceasta fiind ziua în care Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi Reprezentantul Special al Secretarului General al Naţiunilor Unite în Irak, Sergio Vieira de Mello, şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni umanitare în Irak, alături de alţi 21 de asistenţi umanitari; atunci, peste 100 de asistenţi umanitari au fost răniţi.

Momentul are o dublă semnificaţie: de a evidenţia eforturile celor care îşi riscă în mod dezinteresat viaţa şi sănătatea pentru a-şi ajuta semenii precum şi de a atrage atenţia asupra faptului că milioane de oameni au nevoie de asistenţă umanitară.

2023: Două decenii de la tragedia din Irak

Ediţia din acest an a Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară marchează 20 de ani de la tragedia din Irak și se desfăşoară sub deviza „#IndiferentCe” („#NoMatterWhat”),  o declaraţie a faptului că asistenţii umanitari sunt total dedicaţi misiunii lor, indiferent de cine sunt cei aflaţi la nevoie, indiferent de zona geografică în care se află cei aflaţi la nevoie, indiferent de potenţialele pericole pe care le pot întâlni:

„Asistenţii umanitari nu au alt ţel decât acela de a salva şi proteja viaţa, de a pune la dispoziţie cele necesare vieţii, de a fi alături de comunităţile pe care le servesc şi cărora le inspiră speranţă. În ziua de 19 august, ne adunăm pentru a-i onora pe asistenţii umanitari din întreaga lume, care fac tot posibilul pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în situaţii limită. Indiferent de pericole şi greutăţi, asistenţii umanitari nu ezită să ajungă în regiuni lovite de dezastre naturale şi în primele linii ale conflictelor armate, pentru a-i salva şi proteja pe cei vulnerabili”, arată un.org.

Mesajul secretarului general al ONU, Antonio Guterres

În mesajul dedicat zilei de 19 august 2023, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, subliniază că nevoia de asistenţă umanitară a crescut în diverse regiuni ale mapamondului: astăzi, 360 milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar, o creştere de 30 de procente în comparaţie cu începutul anului trecut. Peste 110 milioane oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele și peste 260 milioane de persoane se confruntă cu foametea iar printre cauzele acestei situaţii îngrijorătoare se numără starea economiei globale deteriorată de pandemia COVID-19 şi agravată de invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, criza climatică, stagnarea sau chiar regresul dezvoltării sustenabile.

Situaţia este pe punctul de a deveni fără ieşire pentru categoriile cele mai vulmnerabile deşi acestea au contribuit cel mai puţin la încălzirea globală iar milioane de oameni şi-au pierdut locuinţele, sursele de venit şi chiar viaţa pe fondul schimbărilor climatice.

ONU: Aproape 10.000 civili ucişi de la începutul războiului din Ucraina

Conform cifrelor ONU, 9.444 civili au murit și 16.940 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022 dar cifra reală este probabil mult mai ridicată, bilanţul nu este complet pentru că lipsesc date din mai multe regiuni, în special din Mariupol, Lîsîceansk şi Severodoneţk, ocupate de forţele ruse după lupte grele, dar şi din Kiev.

Marea majoritate a celor ucişi, 7.339, au murit în regiuni ucrainene bombardate de Rusia şi apărate de armata ucraineană; în regiunile ocupate de trupe ruse, au murit 2.105 persoane. Cei mai mulți civili au fost uciși în primele luni de război și, potrivit datelor ONU, în primăvara şi vara acestui an, au murit în fiecare lună în jur de 180 civili.

Articolul precedentSJU Focșani: Panouri fotovoltaice de 1.500.000 lei
Articolul următorDoliu în lumea medicală: S-a stins prof. dr. Tiberiu Băţagă, şeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din cadrul SCJU Târgu Mureș