18 din 100 de accidente mortale sunt cauzate de consumul de alcool. Campanie pe litoral „Fii treaz la volan, cand esti la mare!”

0
51

Romania se afla pe locul 9 intr-un top al tarilor europene si pe locul 29 la nivel mondial privind ponderea deceselor rezultate din accidentele de circulatie cauzate de consumul de alcool (potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Allianz Center for Technology). Aproape aproape 18 din 100 (17.6%) de accidente rutiere mortale din tara noastra sunt cauzate de consumul de alcool. Potrivit raportului, barbatii au fost incriminati in de trei ori mai multe cazuri de accidente rutiere cauzate de consumul de alcool decat femeile.

Campania „Fii treaz la volan, cand esti la mare”, initiata de Inspectoratul de Politie Judetean Constanta alaturi de Facultatea de Drept si Ştiinte Administrative din Universitatea „Ovidius”, Politie Locala Constanta, Asociatia „Improve Your Business” si Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera vrea sa atraga atentia soferilor asupra a ceea ce inseamna condusul sub influenta alcoolului si riscurile asociate.

in cadrul campaniei „Fii treaz la volan, cand esti la mare” se va desfasura un experiment pe soselele care duc catre litoralul romanesc si, implicit in statiunile Marii Negre. Astfel, organizatorii vor oferi soferilor opriti in trafic sa poarte, pe rand, doua perechi de ochelari care simuleaza perceptia vizuala a unei persoane care a consumat bauturi alcoolice, pe timp de zi si pe timp de noapte. in acest sens, soferii vor fi indrumati sa mearga pe o linie dreapta si sa urmareasca perceptiile si modificarile care survin ca urmare a purtarii acestor ochelari. in acest mod, initiatorii Campaniei „Fii treaz la volan, cand esti la mare” doresc ca soferii sa constientizeze in mod real toate modificarile de echilibru, a timpului de reactie si a perceptiei vizuale in cazul consumului de bauturi alcoolice.

„Pe langa oboseala, neatentie, lipsa de experienta si agresivitatea la volan, consumul de bauturi alcoolice reprezinta unul dintre cei mai frecventi factori de producere a accidentelor rutiere grave si foarte grave. Acesta este si motivul pentru care ne-am alaturat si noi Campaniei de responsabilizare a soferilor in mai multe statiuni de pe litoral, in contextul in care, in sezonul estival, turistii au o mai mare predispozitie de a se urca la volan in stare de ebrietate decat in alte perioade din an. Este foarte important sa ii informam despre efectele alcoolului in timpul sofatului, sa le aratam si practic acest lucru, in cadrul unui experiment inedit, dar sa ii prevenim si asupra masurilor drastice prevazute de Codul Rutier in aceasta speta”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ.

Proiectul se desfasoara in perioada 15 iulie – 1 septembrie, in randul turistilor aflati pe litoralul romanesc si are ca obiectiv principal informarea si constientizarea soferilor asupra riscurilor la care se expun pe ei si pe ceilalti participanti la trafic atunci cand se urca la volan in stare de ebrietate.

Articolul precedentRecomandari de prevenire a pierderii auzului induse prin zgomote
Articolul următorWorwag Pharma Romania sustine infiintarea unei retele nationale de telemedicina pentru persoanele cu epilepsie