15 februarie, Ziua Internaţională a copilului bolnav de cancer

0
158

Ziua Internaţională a copilului bolnav de cancer („International Childhood Cancer Day” – ICCD) este marcată, în fiecare an, la 15 februarie.

Începând din 2002, la iniţiativa organizaţiei Childhood Cancer International, în această zi sunt promovate campanii de colaborare la nivel internaţional pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la cancerul infantil şi pentru a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, faţă de supravieţuitorii acestei maladii şi faţă de familiile acestora.

„La fiecare trei minute, un copil moare de cancer. Gândeşte-te la asta! De Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, suntem uniţi pentru a face din cancerul infantil o prioritate naţională şi globală în domeniul sănătăţii copilului, în sprijinul Obiectivelor ţintă ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în domeniul cancerului la copii”, menţionează Childhood Cancer International.

Simbolul Zilei internaţionale a copilului bolnav de cancer este fundiţa galben-aurie, al cărei scop este acela de a atrage atenţia asupra faptului că fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală şi psihosocială posibilă, indiferent de ţara de origine, de rasă, de situaţia financiară sau de clasa socială. Totodată, fundiţa galben-aurie aminteşte că multe dintre decesele copiiilor cu cancer pot fi evitate prin diagnosticarea exactă, în timp util, prin accesul acestor copii la tratament şi îngrijire adecvată, la medicamente esenţiale de bună calitate.

„În fiecare an, peste 400.000 de copii şi adolescenţi cu vârsta sub 20 de ani sunt diagnosticaţi cu cancer. Rata de supravieţuire depinde de regiunea în care aceştia trăiesc – 80% în ţări cu venituri ridicate, dar numai 20% în ţări cu venituri mici şi medii. Obiectivul ţintă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, este de a elimina suferinţa copiilor care luptă cu această boală şi de a atinge un procent de supravieţuire de cel puţin 60% pentru copiii diagnosticaţi cu cancer din întreaga lume până în 2030”, conform Childhood Cancer International.

În 2023, mesajul transmis este „We have a vision! Act now!”, punând accentul pe omagiul adus copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer pentru curajul şi rezistenţa lor, dar şi de pe recunoaşterea şi înţelegerea amprentei pe care vieţile lor o pun asupra lumii şi asupra viitorului comun, precizează Childhood Cancer International.

Articolul precedentNormele de aplicare a legii privind prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale din spitale, în transparență decizională
Articolul următorNormele specifice de organizare și funcționare a teleradiologiei. Ordinul, în transparență decizională