13 spitale vor beneficia de finanțare prin PNRR, anunță Marcel Boloș

0
172

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat marți că doar 13 dintre cele 24 de spitale inițial prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor mai primi finanțare prin acest program, relatează Agerpres. Alte șase spitale vor fi construite din împrumuturi contractate de România de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Boloș a explicat că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene, s-a convenit ca doar spitalele care au contractele de achiziție publică încheiate și lucrările deja începute să poată continua să primească finanțare prin PNRR. „Inițial, când am pornit Planul Național de Redresare și Reziliență, am pornit la drum cu 24, după care la prima renegociere au rămas 19, iar acum discuțiile cu Comisia Europeană au fost ca toate acele spitale care au contractele de achiziție publică încheiate și munca în șantier începută să poată continua finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat ministrul.

Acesta a subliniat că procesul de negociere cu Comisia Europeană este în desfășurare și se va finaliza în cursul acestei luni. „Această negociere este în momentul de față în lucru cu reprezentanții Comisiei, urmează să fie definitivată în cursul acestei luni. Îngrijorarea pe care o are Comisia este că aceste proiecte de infrastructură spitalicească, care sunt complexe și cu un nivel ridicat de risc de implementare, nu vor fi finalizate până pe 31 august 2026″, a explicat Boloș.

Ministrul a subliniat că urmează să fie găsite soluții pentru spitalele rămase, iar pentru cele care nu vor mai beneficia de finanțare din PNRR, vor fi identificate surse alternative de finanțare. „Niciunul dintre aceste spitale nu va rămâne în voia sorții, înțelegând importanța pe care o au. 13 sunt în discuție cu Comisia Europeană pentru ca să fie păstrate la finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență. Diferența de șase, până la 19, cât ne-am angajat, analizăm posibilitatea de a fi transferate în Programul de sănătate sau în împrumutul BEI”, a adăugat Boloș.

El a mai precizat că proiectele de infrastructură spitalicească sunt complexe și necesită un timp semnificativ pentru implementare. „Aceste proiecte nu sunt proiecte care se fac de pe o zi pe alta. A construi un spital înseamnă ani de muncă, de pregătire a proiectului și de implementare (…) și cred că nimeni nu se aștepta ca un spital construit de la fundație să fie gata într-un an de zile”, a afirmat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Marcel Boloș a fost invitat la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților, pentru a prezenta stadiul negocierilor și propunerile de modificare a PNRR.

Articolul precedentAproape 2.500 de cazuri de rujeolă înregistrate în luna martie, conform INSP
Articolul următorCererea de analize a crescut cu 40% la Spitalul Județean Slatina: Rezultatele sunt trimise prin SMS