1,23 miliarde euro de la UE pentru politici de îngrijire a sănătății mintale a cetățenilor

0
491

Un pilon la Uniunea Europeană a Sănătății este adăugat de Comisia Europeană printr-o nouă abordare cuprinzătoare a sănătății mintale, îndeplinind, astfel, angajamentul președintei von der Leyen din discursul privind starea Uniunii din 2022.

Astfel, prin intermediul a 20 inițiative emblematice și a unei finanțări din partea UE în valoare de 1,23 miliarde euro, prin diferite instrumente financiare, Comisia va sprijini statele membre acordând prioritate problemelor cetățenilor referitoare la sănătatea lor mintală.

Conform unui comunicat, această abordare reprezintă un prim pas important pentru a pune sănătatea mintală pe picior de egalitate cu cea fizică și pentru a asigura o nouă abordare transsectorială a problemelor menționate; inițiativa răspunde solicitărilor Parlamentului European și unei propuneri prezentate de cetățeni în contextul Conferinței privind viitorul Europei – relatează Calea Europeană.

Costurile totale ale problemelor de sănătate mintală, peste 600 miliarde de euro pe an

Înainte de pandemia COVID-19, problemele de sănătate mintală au afectat 84 milioane cetățeni europeni iar aceste cifre s-au înrăutățit ulterior: pandemia a exercitat presiuni suplimentare asupra sănătății mintale a populației, în special în rândul tinerilor și al celor cu afecțiuni mintale preexistente.

Consecințele lipsei acțiunii în domeniul sănătății mintale sunt semnificative și se preconizează că se vor amplifica, urmare a multor factori globali precum schimbările sociale, politice și de mediu, creșterea digitalizării, presiunile economice sau schimbările radicale de pe piața forței de muncă.

Costurile totale ale problemelor de sănătate mintală – care includ costurile sistemelor de sănătate și ale programelor de securitate socială, dar și scăderea ocupării forței de muncă și a productivității lucrătorilor – sunt estimate la peste 4 % din PIB în toate țările UE, echivalentul a peste 600 miliarde de euro pe an.

Elemente-cheie pentru abordarea problemelor de sănătate mintală

Potrivit sursei citate, în contextul unor schimbări tehnologice, de mediu și sociale care afectează capacitatea oamenilor de a face față provocărilor, acțiunea UE în domeniul sănătății mintale se va concentra pe trei principii directoare:

  • Prevenirea adecvată și eficace
  • Accesul la asistență medicală și tratament în domeniul sănătății mintale de înaltă calitate și la prețuri accesibile
  • Reintegrarea în societate după recuperare

În ce vor consta politicile și acțunile vizate de UE

Potrivit comunicatului, politicile vor viza recunoașterea factorii de risc multipli care afectează sănătatea mintală iar acțiunile concrete vor include eforturi pentru:

  • Promovarea unei stări bune de sănătate mintală prin prevenire și depistare timpurie, inclusiv prin intermediul unei inițiative europene de prevenire a depresiei și a sinuciderilor, un Cod european pentru sănătate mintală și consolidarea cercetării privind sănătatea creierului.
  • Investiții în formare și în consolidarea capacităților care prioritizează sănătatea mintală în toate politicile și îmbunătățește accesul la tratament și îngrijire. Vor fi incluse programe de formare și de schimb pentru profesioniști și sprijin tehnic pentru reformele în domeniul sănătății mintale la nivel național.
  • Asigurarea unei stări bune de sănătate mintală la locul de muncă prin creșterea gradului de conștientizare și îmbunătățirea prevenirii realizabile, de exemplu, prin campanii de sensibilizare la nivelul UE desfășurate de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) și printr-o posibilă inițiativă viitoare a UE privind riscurile psihosociale la locul de muncă.
  • Protejarea copiilor și a tinerilor în anii cei mai vulnerabili și care contribuie cel mai mult la formare, în contextul unor presiuni și provocări din ce în ce mai mari iar măsurile includ o rețea de sănătate mintală pentru aceste categorii, un set de instrumente de prevenire pentru copii care abordează principalii factori determinanți ai sănătății mintale și fizice și o mai bună protecție online și pe platformele de comunicare socială.
  • Abordarea grupurilor vulnerabile prin furnizarea de sprijin specific persoanelor care au cea mai mare nevoie de sprijin, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele aflate în situații economice sau sociale dificile și populațiile de migranți/refugiați; atenție deosebită se acordă populațiilor afectate de conflicte, mai ales persoanelor (în special copii) strămutate din Ucraina și copiilor din Ucraina care au suferit traume de război.
  • Lidership prin puterea exemplului la nivel internațional, prin creșterea gradului de conștientizare și prin furnizarea de sprijin de calitate în materie de sănătate mintală în situații de urgență umanitară.
Articolul precedentCare sunt cele șapte spitale din Capitală unde se pot face programări online
Articolul următorAntibiotice Iași, fonduri din PNRR: „Investiția va asigura producerea unei cantități anuale de energie electrică care va acoperi 26,4% din necesarul funcționării platformei industriale”