Ziua Internațională a Medicului este marcată începând cu anul 1971. Ideea celebrării unei Zile Internaționale a Medicului aparține Organizației Mondiale a Sănătății și organizației Medici Fără Frontiere.

În timp, sărbătoarea a câștigat amploare. Multe țări de pe continente diferite s-au alăturat inițiativei, deși multe state își au propria lor zi în care onorează activitatea medicilor. La nivel mondial, această zi este celebrată la începutul lunii octombrie. În România este marcată chiar în prima zi a lunii.

Peste 63.000 de medici îngrijesc starea de sănătate a bolnavilor în România, potrivit celor mai recente date transmise de Institutului Național de Statistică (date la nivelul anului 2019).

Dintre aceștia, aproximativ o cincime sunt medici de familie, iar aproape două treimi își desfășoară activitatea în mediul urban.

Numărul medicilor a crescut în anul 2019, la nivel național, cu 2.700 față de 2018. La examenul de intrare în rezidențiat, a fost înregistrat cel mai mare număr de tineri de până acum.

Cu toate acestea, datele statistice arată că cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcţionat în mediul urban: 6.500 față de 4.400 în mediul rural, la fel ca în anul 2018. În aceste condiții, în mediul rural, unui cabinet de medicină de familie i-au revenit de 1,3 ori mai mulţi locuitori comparativ cu unui cabinet din mediul urban.

Asistența medicală ambulatorie de specialitate din țara noastră este asigurată prin unităţi specializate de tipul ambulatoriilor de specialitate, centrelor medicale, policlinicilor, centrelor de diagnostic şi tratament etc., unități situate, în majoritate, în mediul urban. În timp ce în mediul urban au funcţionat 11.500 de cabinete medicale independente de specialitate, în cel rural numărul acestora a fost de 23 ori mai mic, respectiv, de numai 494 cabinete. În consecință, numărul mediu de locuitori care a revenit unui cabinet medical independent de specialitate a fost de 20 ori mai mare în mediul rural, față de mediul urban.

În anul 2019, cel mai recent pentru care există date statistice publice, la 10.000 locuitori în mediul rural au revenit, în medie, numai 0,6 cabinete medicale independente de specialitate (0,5 cabinete în 2018) comparativ cu 11 cabinete în mediul urban în anul 2019 (10,4 cabinete în anul 2018).