Ziua Internationala a Diabetului: Diabetul, o povara pentru intreaga familie „“ studiu

0
87

 

Mai mult de jumatate dintre persoanele care sufera de diabet (51%) considera ca boala afecteaza intreaga familie. Este rezultatul unui studiu realizat de International Diabetes Federation pe un esantion de 7.000 de persoane din sapte tari.

Doi din cinci pacienti (43%) au spus ca au fost speriati cand au fost diagnosticati, iar aproximativ aceeasi proportie (46%) s-a temut ca va fi o povara pentru familie.

Una din patru persoane a declarat ca ar fi speriate daca un membru al familiei ar fi diagnosticat cu diabet.

Preocuparile privind calitatea vietii unei rude diagnosticate cu diabet sunt accentuate, de multe ori, de presiunile financiare si de accesul la tratament – mai ales in tarile in curs de dezvoltare.

La aproape 100 de ani de cand insulina a fost folosita pentru prima data pentru a trata diabetul tip 1, multi pacienti intampina inca dificultati in a avea acces la ingrijire si tratament adecvate.

Familiile au un rol important in sustinerea pacientilor cu diabet, insa, la nivel mondial, numai una din patru familii are acces la programe de educatie privind diabetul.

 

Prevenirea, diagnosticul si managementul diabetului implica familia

 

Multe cazuri de diabet zaharat tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Reducerea riscului intregii familii incepe acasa. De exemplu, atunci cand familia mananca sanatos si face exercitii fizice impreuna, toti membrii ei au de castigat si este incurajat un stil de viata sanatos. Daca cineva din familie are diabet, este recomandat ca si ceilalti membri ai familiei sa afle care sunt riscurile, semnele de alarma si ce se poate face pentru a preveni complicatiile bolii.

Una din doua persoane cu diabet zaharat ramane nediagnosticata, in conditiile in care diagnosticul si tratamentul precoce sunt esentiale pentru a preveni sau intarzia complicatiile amenintatoare de viata. in ce priveste diabetul zaharat tip 1, daca nu este diagnosticat precoce, poate duce la deces. Doar cunoasterea semnelor si a simptomelor poate proteja familia si pe cei dragi.

Managementul corect al diabetului necesita tratament zilnic, monitorizare regulata, un stil de viata sanatos si educatie continua. Sprijinul familiei este foarte important.

Articolul precedentProgram international pentru un acces mai larg la insulina
Articolul următorScoliozasi cifoscolioza, afectiuni tot mai frecvente in viata modern