INTERVIU Dr. Mircea Filip: La miopie noi putem corecta dioptrii de pana la -10

0
1593

Operatiile cu laser pot corecta miopia in cazul pacientilor cu dioptrii de pana la -10, explica dr. Mircea Filip, medic primar oftalmolog si presedintele Societatii Romane de Oftalmologie. O astfel de interventie este rapida si necesita doar anestezie locala, care se face prin aplicarea unor picaturi. Important de stiut este ca atat timp laserul actioneaza, pacientul nu trebuie sa miste ochiul. 

Daca incepe operatia si pacientul misca, laserul se opreste. Daca s-a oprit la jumatatea operatiei nu este bine. Ori schimbam tehnica altadata, dupa o saptamana ori nu o mai facem”,  precizeaza dr. Mircea Filip. Astfel de situatii sunt insa rare, spune medicul:„Pacientul trebuie sa fie bine lamurit: uite ce iti fac, nu te doare, vii, te operezi, pleci acasa. Dupa operatie uneori mai punem o lentil de contact, ca pansament. Pacientul vine cu ochelari de -10 si pleaca vazand”. 

Operatiile de corectare a dioptriilor cu laser se pot realiza numai dupa ce dioptriile stagneaza. 

„De ce? Eu trebuie sa fiu sigur ca aceasta dioptrie nu mai creste. Pentru ca daca l-am operat si a crescut, pacientul peste doi ani iar are ochelari. Deci oprirea naturala a dioptriei trebuie sa fie realizata. Daca se realizeaza, de acolo incolo putem sa facem aceasta operatie”, explica dr. Mircea Filip.

 

Va prezentam interviul integral

 

intrebare: Ce tipuri de operatii cu laser pentru corectarea dioptriilor exista si cat de mult pot corecta?

Dr. Mircea Filip: Sunt interventii mai noi, sunt interventii mai vechi. Depinde de dioptria pe care o are pacientul. in general, la miopie noi putem corecta dioptrii de pana la -10 si cu astigmatism de cinci dioptrii. Astigmatismul inseamnand tot o dioptrie, doar ca ochiul cu astigmatism are forma unei mingi de rugby, adica e mai turtit. Și aceasta inseamna foarte mult ca nivel de dioptrie. De asemenea, se pot reduce dioptriile de astigmatism pana la patru-cinci dioptrii la plus, daca sunt cu plus. Se pot reduce si dioptriile la plus fara astigmatism. Pana la aproximativ cinci dioptrii, patru dioptrii si jumatate de plus. Adica cei care au hipermetropie. 

 intrebare: Cum se stabilieste daca se poate face sau nu operatia?

Dr. Mircea Filip: in general, cand un pacient vine la tine sa iti solicite acest lucru, ai o discutie cu el. Dupa ce am o discutie cu el si inteleg ce vrea, eu ii spun ce se poate, ii spun ca trebuie sa faca o serie de investigatii oftalmologice care il includ sau il exclud de la aceste operatii. Daca nu este in regula, trebuie sa iti spun ca nu se poate face o astfel de operatie, trebuie sa alegi alta solutie. Care ar putea fi alta solutie? Lentile de contact sau ochelari. Ceea ce nu ii suna foarte bine unui pacient care vine la tine pentru ca faci operatie de reducere de dioptrii si ii spui ca nu se poate. Dar acest lucru trebuie sa fie foarte bine lamurit.

Și apoi, mai este un aspect. in general, aceste operatii de corectare a dioptriilor se adreseaza mai ales tinerilor, insemanand pana in 40 de ani. Sau pana in 50. Pentru ca pacientul trebuie sa inteleaga un lucru. De exemplu, e miop. Un miop care are trei dioptrii, are 45 de ani si vede foarte bine la aproape, fara ochelari, nu vede de la distanta. Ce se va intampla dupa ce il operez si ii indepartez dioptriile cu laser? El nu mai vede la citit. Prntru ca la un om care are 40 si ceva incepe ceea ce se numeste prezbitie si pacientul nu mai vede sa citeasca. Ori nu toti accepta aceasta idee: „adica cum, scap de ochelarii de distanta si imi trebuie ochelari de citit?”.

 Exista si alte operatii de reducere, care nu sunt cu laser, sunt cu implant de cristalin. Dar, in general, eu prefer sa fac operatii cu laser pentru ca sunt mai putin agresive. Operatia cu laser se desfasoara pe suprafata ochiului. Deci in afara ochiului, nu in interiorul ochiului. intotdeauna cand trebuie sa facem o operatie pe un organ este bine sa nu intram in interiorul organului, ci sa umblam pe la suprafata. Acelasi lucru este valabil si la ochi, urmand ca daca nu se poate (din motive pe care nu le discutam acum) sa facem implant de cristalin. Dar aceasta e o operatie mai invaziva. 

intrebare: Care sunt acele criterii de excludere pe care le mentionati?

Dr. Mircea Filip: De exemplu, sunt oameni care vin la mine, la oftalmolog, si spun „vreau sa nu mai am dioptrii” si eu constat ca are keratoconus. Keratoconus este o boala care apare din motive pe care noi nu le stim intotdeauna in totalitate. Și el vrea aceasta operatie, dar eu nu pot sa-i fac ceasta operatie, pentru ca este risc mare de complicatii.

Dar mai este un lucru. Aceste operatii de reducere de dioptrii se fac – mai ales la miopie – de la o anumita varsta. Și anume cand? De obicei, de la 21 de ani. Noi facem de la 20-21 de ani. Altii fac la 18, altii fac mai tarziu. Depinde. Noi facem pe la 20-21 de ani. De ce? Eu trebuie sa fiu sigur ca aceasta dioptrie nu mai creste. Pentru ca daca l-am operat si a crescut, pacientul peste doi ani iar are ochelari. Deci oprirea naturala a dioptriei trebuie sa fie realizata. Daca se realizeaza, de acolo incolo putem sa facem aceasta operatie. Sigur ca asta, in principiu, asa se intampla. Se poate sa mai creasca, nu stie nimeni. in medicina nimic nu este sigur. Din pacate, nimic nu este sigur. La noi 1+1 nu intotdeauna fac 2.

intrebare: Dvs. de ce ati ales sa purtati ochelari?

Dr. Mircea Filip:  Un om care are dioptrii are trei variante: ochelari, lentil de contact, operatie. Sigur ca eu am trecut de perioada vietii in care eram foarte interest sa nu am ochelari, sa am parul negru. Dar este o intrebare pe care unii mi-o pun, alteori deschid eu discutia. Zic “am alta varsta si nu mai e interesant, ca ai alta varsta si alta structura oculara”.

intrebare: Cum se desfasoara operatia?

Dr. Mircea Filip: Initial ca, sigur, pacientul vine foarte emotionat. Anestezista are modalitatile domniei sale ca sa linisteasca lucrurile, ii explicam pacientului. Pacientul vine, se asaza pe pat, dupa ce i s-au pus picaturi de anestezic. Operatia e obligatoriu cu anestezic. Asta e o alta mare intrebare: „Dar cum faceti operatia cu anestezie, ce fel de anestezie?”. Trebuie sa fie anestezie cu picaturi. Este foarte buna anestezia. Pacientul simte ca se lucreaza acolo, dar nu simte ca il doare ceva. Deloc.

Este asezat pe pat, se asaza un camp steril, un cearceaf steril pe fata pacientului,se pune un aparat care tine ochiul deschis, ca pacientul sa nu poata sa clipeasca. Asta e o alta intrebare: “Dar cum sa nu clipesc? Adica ce fac”. E un aparat care tine ochiul. Nu inteapa, nu taie, nu se intampla niciun traumatism.

Apoi, de exemplu, la aparatul din spatele nostru (care reduce pana la zece dioptrii; operatia se numeste ReLEx Smile) sau in cazul dioptriilor complicate se pune o ventuza pe ochiul pacientului – dupa ce ochiul a fost anesteziat -si ventuza aceasta face vid. Pentru ca laserul trebuie sa actioneze 15 sau 25 de secunde, dupa tipul de tehnica, dupa dioptria pacientului. Timp in care ochiul trebuie sa fie perfect imobil, adica nemiscat. Ce se intampla daca misca? Ca se intampla, de frica fac atac de panica, dar rareori. Rareori, pentru ca daca ai o discutie si la cabinet si aici si vede ca atmosfera e prietenoasa. Daca incepe operatia si pacientul misca, laserul se opreste. Daca s-a oprit la jumatatea operatiei nu este bine. Ori schimbam tehnica altadata, dupa o saptamana ori nu o mai facem. Asa ceva se poate intampla. Astea sunt lucruri rare. Pacientul trebuie sa fie bine lamurit: uite ce iti fac, nu te doare, vii, te operezi, pleci acasa. Dupa operatie uneori mai punem o lentil de contact, ca pansament. Pacientul vine cu ochelari de -10 si pleaca vazand si a doua zi conduce masina. 

intrebare: Cat dureaza interventia?

Dr. Mircea Filip: Interventia dureaza, in general, cam 10 minute la un ochi. Mai mult e pregatirea.

Echipa de laser este formata din chirurg, ajutorul (doctoral care ajuta la operatie), inginerul de laser. Inginerul de laser este o persoana foarte important, pentru ca el stie sa te indrume privind posibilitatile de corectare a dioptriilor. Eu trebuie sa fiu atent la ochiul pacientului. Inginerul de laser trebuie sa fie atent la toate detaliile legate de bunul-mers. Eu trebuie sa fiu atent, sa nu vorbesc, sa operez in cele mai bune conditii. Sigur, in colaboarare cu echipa. Sunt asistente medicale, medic anestezist. Care nu se vad la operatie, dar sunt personae extrem de importante. 

Este o operatie fara sangerare. Pacientul vine cu ochii curati, pleaca cu ochii curati. Este foarte interesanta evolutia postoperatorie. Seara se uita la meci, daca eventual este un baiat. 

intrebare: Exista riscuri?

Dr. Mircea Filip: Sigur ca da! Nu exista acte medicale fara risc. Orice se poate intampla oricui.

Acestea li le dam scrise. Sunt unii care incep cum intra in cabinet la doctoral de ochi, ii spun “domnule doctor, dar ce riscuri sunt?”. Daca incepe sa ma intrebe cu riscurile, ma uit putin la el  mai rezervat. Sigur ca dupa ce are o discutie cu doctorul de ochi incepe sa uite de riscuri.

Revin si spun, exista riscuri: sa se opreasca operatia ca a facut o miscare, sa nu respecte instructiunile inainte de operatie. inainte de operatie pacientul trebuie sa-si puna un tratament cu niste picaturi, sa ia niste pastile. Dupa operatie cateva saptamani trebuie sa-si puna picaturi, trebuie sa aiba ochelari de soare. Sunt anumite operatii la care au nevoie sa puna noaptea ochelari, ca sa poata dormi, sa nu se frece la ochi.

Ce se mai poate intampla? Se poate intampla sa faca o infectie la ochi, sa se deplaseze anumite structuri dupa operatia de corectare a diptriilor. Unul la un milion isi pierde vederea. N-am vazut. Dar asa scrie in carte, in literatura de specialitate. Probabil ca nu s-a ajuns la un milion, e un numar foarte mare. Probabil ca s-a intamplat in alta parte. 

intrebare: Sunt frecvente cazurile in care revin dioptriile?

Dr. Mircea Filip: Regresia rezultatului se numeste aceasta posibilitate. Extrem de rar. Extrem de rar, pentru ca noi ne luam masuri ca pacientul sa fie stabil din punct de vedere al dioptriei, sa aiba varsta, sa avem o colaborare buna cu el. Ca daca el se simte bine zice “nu mai pun picaturi”. Dar nu este normal asa ceva.

Astea sunt foarte rare. Foarte putini. 

intrebare: Care sunt costurile?

Dr. Mircea Filip: Costurile sunt asa: 5.000 de lei la doi ochi, 10.000 de lei la doi ochi, 15.800 de lei la doi ochi. Deci sunt costuri. Pentru ca aparatul acesta costa destul de mult.

Nu sunt decontate de Casa. Aceste operatii sunt considerate operatii estetice. Nu moare nimeni daca poarta ochelari. Doresti sa nu mai porti ochelari, este un lux pe care ti-l permiti, se poate face operatia. Altfel nu. Nu se poate pentru ca medicina e foarte scumpa ca sa ai performanta. 

 

Articolul precedentSe recruteaza personal pentru cel mai mare proiect de screening al tuberculozei
Articolul următorBoala care ucide peste 400.000 de oameni anualsi care poate fi eradicata in 30 de ani