Vieți salvate prin transplant la Iași și Târgu Mureș

0
461
Foto: SCJU Targu Mures

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş s-au realizat recent intervenţii de prelevare multi-organ şi multi-ţesut, de către mai multe echipe medicale din țară, specializate în transplantul de ficat, rinichi, oftalmologic şi de ţesut osos, această prelevare fiind a doua din acest an:

„În acest weekend, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj au prelevat ficatul, rinichii, cornee şi ţesut osos de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Este vorba despre o femeie de 58 de ani, internată în Secţia Clinică ATI, în urma unui anevrism rupt.
Ficatul prelevat a fost trimis la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, rinichii au fost trimişi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, corneea a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, iar ţesutul osos a fost trimis la Banca de ţesut Colentina” – precizează reprezentanții instituției.
Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipe de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat, coordonată dr. Guenadyi Vatachki – Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj pentru rinichi, coordonată de dr. Dan Pop.
Intervenţia de prelevare a ţesutului osos a fost realizată de către echipa de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de dr. Solyom Arpad, singura echipă suport din ţară care realizează prelevare, iar intervenţia de prelevare cornee a fost realizată de către echipa de medici din cadrul Secţiei Clinice Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, coordonată de dr. Lilea Cosmin, medic specialist Oftalmologie.
Echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pentru declararea şi menţinerea donatorului, coordonată de dr. Mihai Morariu, a fost formată din dr. Săplăcan Irina, dr. Adriana Petrişor, dr. David Pop, as. Andrei Burghelea şi coordonatorul regional dr. Oana Pitea.
„Mulţumim familiei care a fost de acord cu prelevarea, transformând astfel moartea unui om drag într-o şansă la viaţă pentru alţi oameni, precum şi echipelor de prelevare care au făcut tot posibilul, prin profesionalism şi munca depusă, ca gestul familie să nu fie în zadar şi alţi pacienţi să primească şansă la o viaţă mai bună. 
Echipele medicale de prelevare adresează mulţumiri Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mureş pentru promptitudinea şi sprijinul real acordat la fiecare solicitare. 
Prelevarea realizată în acest weekend este cea de-a doua din anul 2024, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş” – transmit reprezentanții cadrelor mureșesene”

Viața unei mame care suferea de insuficienţă hepatică acută şi hepatită fulminantă toxică, salvată de specialiștii ieșeni

Specialiștii Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi au realizat un transplant de ficat unei femei din judeţul Galaţi, în vârstă de 33 ani, mamă a patru copii, care a fost adusă de urgență, cu ambulanţa, în comă:

„Pacienta nu ştia că are probleme medicale. Crezând că este răcită, ea a luat paracetamol. Pentru că în continuare nu se simţea foarte bine, ea a s-a prezentat la spital. Ea avea o intoxicaţie de paracetamol şi o insuficienţă hepatică pe fondul unei hepatite cu virus B. A fost o mobilizare exemplară a echipelor chirurgicale de la Spitalul Sf Spiridon din Iaşi şi Spitalul Universitar Bucureşti, donatorul fiind o persoană din Bucureşti aflată în moarte cerebrală. Grefa a fost adusă cu un avion de linie. Post-operator, pacienta se simte bine”, a declarat Coordonatorul Centrului Regional de Transplant, dr. Raluca Neagu Movilă, precizând totodată că este vorba despre cel de-al doilea transplant hepatic făcut la Iaşi de la începutul anului.

Foto: SCJU Targu Mures

Articolul precedentColegiul Farmaciștilor: Au fost recomandate pentru aprobare 12 medicamente noi
Articolul următorConf. univ. dr. Diana Păun: Subfinanțarea din Sănătate, cauzată și de corupția din sistem