VIDEO Sesiuni practice pentru a face față situațiilor de criză pentru medicii și asistenții de la Institutul „Marius Nasta”, oferite de OMS România

0
1159

Presiunea și stresul sunt inerente activității în domeniul medical și, deși medicii și asistenții medicali sunt instruiți pentru a face față acestora, volumul de muncă crescut și nevoia de a se adapta rapid la situațiile de criză îi pot afecta.

Pandemia COVID-19 a evidențiat importanța unor bune condiții de muncă pentru sănătatea fizică și mintală a lucrătorilor din domeniul sănătății în general, dar în special a celor din prima linie. Iar  personalul medical al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” s-a aflat în prima linie a răspunsului la pandemia COVID-19, în plus față de responsabilitățile vaste pe care le au ca specialiști în managementul bolilor pulmonare.

În acest context, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în România a organizat wporkshop-uri de o zi pentru 3 grupuri diferite de aproximativ 65 de medici și asistenți medicali de la Institutul „Marius Nasta” despre autoîngrijire, tehnici de relaxare și instrumente practice care pot fi ușor adaptate mediului de lucru.

Atelierele urmăresc îndeaproape Doing What Matters in Times of Stress: An Illustrated Guide, un ghid de gestionare a stresului dezvoltat de OMS și bazat pe dovezi internaționale și pe teste ample pe teren.

Fiecare sesiune oferă participanților oportunitatea de a dezvolta abilități practice care să îi ajute să facă față stresului, precum și prezinte tehnici de autoajutorare, pe care le pot aplica în viața de zi cu zi, inclusiv în relațiile cu pacienții.

De asemenea, în cadrul workshop-ului, medicii și asistenții au pus în practică, cu ajutorul a doi actori care au întruchipat pacienții, potențiale situații dificile care pot apărea în viața reală.

Articolul precedentINSP: Infecțiile respiratorii, trend descendent
Articolul următor(VIDEO) SCUB: Campioana mondială Ramona Lixandru, o nouă carieră după operația de pneumotorax